Artemis 1: Νέα ημερομηνία εκτόξευσης από την NASA για τον πανίσχυρο πύραυλο

Η νέα απόπειρα θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο
31 Αυγούστου 2022 16:15
Artemis 1: Νέα ημερομηνία εκτόξευσης από την NASA για τον πανίσχυρο πύραυλο

Η NASA ανακοίνωσε πως η επόμενη απόπειρα εκτόξευσης της αποστολής Artemis 1 θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, αντί για την Παρασκευή όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί. 

Συγκεκριμένα, η νέα απόπειρα εκτόξευσης του πανίσχυρου SLS πυραύλου θα γίνει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 21:17 ακριβώς ώρα Ελλάδος. Να θυμίσουμε πως η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης της "Άρτεμις-1" αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή όταν διαπιστώθηκε μια ρωγμή στον κινητήρα 3 του πιο ισχυρού πυραύλου που κατασκεύασε ποτέ η NASA. 

Τα επόμενα στάδια της αποστολής 'Άρτεμις"

Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε αμέσως μετά την εκτόξευση της Artemis 2, η οποία θα είναι επανδρωμένη αποστολή. Και αυτή θα βρεθεί στην τροχιά της Σελήνης και θα επιστρέψει, θα μείνει όμως για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά για περαιτέρω επιστημονική έρευνα με πλήρωμα αστροναυτών. Στα μέσα της δεκαετίας, θα έρθει και η Artemis 3 αποστολή, η οποία θα οδηγήσει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αν όλα πάνε καλά, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία του "Gateway", ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, καθώς και η μόνιμη παρουσία αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης, οδηγώντας μελλοντικά και σε επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Για την ιστορία, οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής "Απόλλων 17" πίσω στο μακρινό 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε Apollo αποστολών. Φυσικά η πρώτη ιστορική προσελήνωση ήταν αυτή της αποστολής "Απόλλων 11" το 1969.