Η Σουηδία είναι πρωτοπόρα στη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι περίφημες “μπλε λίμνες”
30 Αυγούστου 2022 09:49
Η Σουηδία είναι πρωτοπόρα στη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα πυρηνικά απόβλητα πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια για χιλιάδες χρόνια και η Σουηδία φαίνεται πως πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα. Σε βάθος 40 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της επαρχίας της χώρας, σειρές μεταλλικών δοχείων από χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα των αντιδραστήρων βρίσκονται βυθισμένα σε “μπλε λίμνες” νερού βάθος 8 μέτρων, καθώς το νερό είναι αρκετά αποτελεσματικό φράγμα για τη ραδιενέργεια.

Το πρόβλημα της διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων δεν είναι η ποσότητα, αλλά η διάρκεια.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας κάνουν πολύ καιρό να πέσουν. Μετά από 1.000 χρόνια, έχει απομείνει ακόμα το 10% της αρχικής ραδιενέργειας και αυτό θα χρειαστεί άλλα 100.000 χρόνια για να πέσει σε ασφαλή επίπεδα. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε θεσμικό έλεγχο για χρονικές διάρκειες μεγαλύτερες από μερικές δεκαετίες. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κράτησε περίπου 500 χρόνια. Η τελευταία εποχή των παγετώνων τελείωσε πριν 10.000 χρόνια. Η επιφάνεια της Γης και οι ανθρώπινοι πολιτισμοί αλλάζουν πολύ γρηγορότερα από το ρυθμό που χρειάζεται για να πέσει η ραδιενέργεια των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Η Σουηδία μελετά διαφορετικές λύσεις για αυτό το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Αποφάσισε πως ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης είναι να θάψει τα πυρηνικά της απόβλητα βαθιά στο υπέδαφος. Εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Oskarshamn στα νότια της χώρας, ένα τεράστιο δίκτυο τεχνητών σπηλαίων χρησιμοποιείται για πειράματα, για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συσκευασίας και απόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς και πώς διασπώνται με τον καιρό.

Το περιβάλλον αυτό δεν είναι το κατάλληλο για μία πραγματική εγκατάσταση, αφού οι ρωγμές των βράχων είναι γεμάτες θαλασσινό νερό, αλλά αυτός ήταν ο στόχος.

Η τοποθεσία που επιλέξαμε είναι αρκετά υγρή. Επειδή αν κάνουμε τα πειράματά μας σε ξηρό περιβάλλον, θα πρέπει να περιμένουμε χρόνια για τα αποτελέσματα. Οπότε συνειδητά διαλέξαμε αυτό το μέρος για να επιταχύνουμε μερικά πειράματα, για να δοκιμάσουμε τα υλικά και τις μεθόδους μας και να δούμε πώς τα πάνε σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ενέκρινε την κατασκευή μία πραγματικής γεωλογικής εγκατάστασης αποθήκευσης (GDF) στο Forsmark, 150 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης. Το project θα κοστίσει 19 δισεκατομμύρια κορώνες (€1.8 δις) και η κατασκευή του θα διαρκέσει δεκαετίες.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αντιτίθενται στη μόνιμη αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη γεωλογική απόθεση πυρηνικών αποβλήτων που παράγουν θερμότητα. Τα απόβλητα πρέπει να παραμείνουν κάπου που να μπορούν να παρακολουθούνται και να μετακινηθούν αν κάτι πάει στραβά. Κάτω από το έδαφος δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιοριστεί κάποια διαρροή. – Marianne Birky, Radiation Free Lakeland