Βρέθηκε ο λόγος που τα κουνούπια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να μας εντοπίζουν

Και ανατρέπει μία βασική αρχή της όσφρησης
28 Αυγούστου 2022 10:25
Βρέθηκε ο λόγος που τα κουνούπια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να μας εντοπίζουν

Τα κουνούπια μπορούν να εντοπίζουν το διοξείδιο του άνθρακα και τον ιδρώτα των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας μοναδικούς χημικούς υποδοχείς στις κεραίες τους. Μία νέα έρευνα των Boston University και Rockefeller University όμως, κατάφερε να εξηγήσει γιατί τα κουνούπια είναι τόσο αποτελεσματικά στο να εντοπίζουν τους ανθρώπους, ακόμα κι όταν οι επιστήμονες απενεργοποιούν γενετικά τους συγκεκριμένους χημικούς υποδοχείς.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο CRISPR, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά κουνούπια του είδους Aedes aegypti έτσι ώστε οι νευρώνες οσμής να παράγουν φωσφορούχες πρωτεΐνες, οι οποίες λάμπουν κάτω από το μικροσκόπιο όταν ορισμένες οσμές είναι παρούσες. Έτσι, μπόρεσαν να παρατηρήσουν πώς διαφορετικές οσμές επηρέαζαν το οσφρητικό σύστημα.

Είδαν λοιπόν πως το A. aegypti συνδέει αρκετούς οσφρητικούς υποδοχείς με ένα νευρώνα, σε μία διαδικασία που ονομάζεται γονιδιακή συνέκφραση. Αυτή η παρατήρηση ανατρέπει μία βασική αρχή της επιστήμης της όσφρησης, η οποία θέλει κάθε νευρώνα να συνδέεται με ένα μόνο χημικό υποδοχέα.

Αυτό είναι σοκαριστικά παράξενο. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Το κεντρικό δόγμα στην όσφρηση είναι πως οι αισθητηριακοί νευρώνες – που για εμάς βρίσκονται στη μύτη μας – εκφράζουν ο καθένας ένα μόνο τύπο οσφρητικού υποδοχέα.

Το αξίωμα αυτό ισχύει για τις μέλισσες και τις μύγες, οι οποίες έχουν τον ίδιο αριθμό υποδοχέων με οσφρητικούς νευρώνες. Στο A. aegypti όμως, υπάρχουν τουλάχιστον διπλάσιοι υποδοχείς από νευρώνες.

Αυτός ο πλεονασμός στο σύστημα της όσφρησης, μπορεί να αυξάνει την ανθεκτικότητα στο οσφρητικό σύστημα των κουνουπιών και να εξηγεί τη μακρά ανικανότητά μας να διαταράξουμε την ανίχνευση των ανθρώπων από τα κουνούπια.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της έρευνας είναι να δημιουργηθούν βελτιωμένα αντικουνουπικά προϊόντα, τα οποία πρακτικά θα κρύβουν τη μυρωδιά των ανθρώπων.

Καθώς μαθαίνουμε πώς οι μυρωδιές λειτουργούν στο ασφρητικό τους σύστημα, μπορούμε να δημιουργήσουμε συστατικά τα οποία θα είναι πιο αποτελεσματικά και θα βασίζονται στη βιολογία τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cell.

Tags: