Γιατί κινούνται τα μάτια μας όταν κοιμόμαστε;

Νέα έρευνα προσφέρει απαντήσεις
27 Αυγούστου 2022 10:35
Γιατί κινούνται τα μάτια μας όταν κοιμόμαστε;

Οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο της κίνησης του ματιού κατά τον ύπνο από τη δεκαετία του ’50. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως rapid eye movement (REM). Οι έρευνες έδειξαν πως αυτοί που ξύπνησαν από έντονα όνειρα είχαν αυξημένη κίνηση ματιών στον ύπνο τους, οδηγώντας στην υπόθεση πως τα μάτια τους έβλεπαν το εικονικό σκηνικό του ονείρου τους. Υπόθεση λογική, αλλά δύσκολη να αποδειχτεί πειραματικά. Ταυτόχρονα, άλλες έρευνες δείχνουν REM και απουσία ονείρων, ενώ μερικές βρήκαν πως μπορούμε να ονειρευτούμε και χωρίς να βρισκόμαστε σε REM κατάσταση.

Τώρα, επιστήμονες του University of California μελέτησαν τους εγκεφάλους ποντικιών που κοιμούνται και μπορούν να απαντήσουν στο λόγο που λαμβάνει χώρα η κίνηση των ματιών. Συγκεκριμένα, μέτρησαν τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των ποντικιών, που είναι υπεύθυνα για να κατευθύνουν το κεφάλι τους προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Στα ξύπνια ποντίκια, η κίνηση των ματιών ευθυγραμμιζόταν με τις κινήσεις του κεφαλιού καθώς το ποντίκι εξερευνούσε τον πραγματικό κόσμο. Έπειτα, οι επιστήμονες σύγκριναν τα δεδομένα με την κίνηση των ματιών όσο τα ίδια ποντίκια κοιμόντουσαν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα και αντικειμενικά πως η κίνηση των ματιών στον ύπνο συνδέεται με τον έλεγχο του εγκεφάλου για τις κινήσεις του κεφαλιού.

Φυσικά μένει να αποδειχτεί πως το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους, κάτι το οποίο θα είναι το επόμενο βήμα των ερευνητών. Η μελέτη δείχνει όμως πως υπάρχει ένα ανώτερο επίπεδο συγχρονισμού μεταξύ εγκεφάλου και κίνησης ματιών που συνεχίζει να κατευθύνει τις κινήσεις του σώματος σε ένα περιβάλλον ονείρου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.

Tags: