Οι ξηρασίες αποκαλύπτουν αρχαίες πέτρες, πατημασιές δεινοσαύρων και πολεμικά πλοία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από την υποχώρηση των υδάτων
25 Αυγούστου 2022 09:32
Οι ξηρασίες αποκαλύπτουν αρχαίες πέτρες, πατημασιές δεινοσαύρων και πολεμικά πλοία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Ευρώπη πλήττεται από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και μισή χιλιετία και πολλοί ποταμοί έχουν στερεύσει ή έχει υποχωρήσει σημαντικά η στάθμη τους. Ως αποτέλεσμα έχει σε μία μόλις εβδομάδα να αποκαλυφθούν πολλά αντικείμενα του παρελθόντος που κρύβονταν στο βυθό.

Η πτώση της στάθμης στο Δούναβη αποκάλυψε πάνω από 20 βυθισμένα πλοία της ναζιστικής Γερμανίας μετά από 80 χρόνια. Τα πλοία βυθίστηκαν επίτηδες όσο ο Κόκκινος Στρατός της Ρωσίας πλησίαζε, για να τα αποτρέψει από το να πέσουν στα Σοβιετικά χέρια. Ο κίνδυνος από τα πλοία που ήρθαν πλέον στην επιφάνεια είναι σημαντικός, αφού είναι γεμάτα με τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών, απειλώντας όχι μόνο τις ζωές των κατοίκων αλλά και με τεράστια οικολογική καταστροφή. Το κόστος αφαίρεσης των εκρηκτικών εκτιμάται στα €29 εκατομμύρια.

Στην Κίνα, η υποχώρηση της στάθμης του ποταμού Yangtze αποκάλυψε ένα ολόκληρο νησί, στο οποίο βρέθηκαν τρία αγάλματα του Βούδα, ηλικίας τουλάχιστον 600 ετών. Στην επαρχία Chongqing έχουν στερέψει 66 ποτάμια, καθώς βιώνει το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και έξι δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε η παραγωγή ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, επηρεάζοντας τις παραγωγές χιλιάδων εργοστασίων μεταξύ των οποίων της Foxconn, της Toyota και της Tesla.

Στην Ισπανία η υποχώρηση της στάθμης του ποταμού Tagus, αποκάλυψε ένα μεγαλιθικό κατασκεύασμα που πήρε το παρατσούκλι ως το “Ισπανικό Stonehenge”, το οποίο εκτιμάται πως έχει ηλικία 5.000 ετών.

Στο Texas των ΗΠΑ, η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια  στην Κοιλάδα των Δεινοσαύρων, αποκάλυψε πατημασιές ενός δίμετρου θηρευτή δεινοσαύρου, του ακροκανθόσαυρου. Είχε ύψος 4.5 μέτρα και έζησε πριν 113 εκατομμύρια χρόνια.