Γαλλία: Επιδότηση €4.000 για απόσυρση αυτοκινήτου και αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου

Θέλει πιο “καθαρά” μέσα μεταφοράς
23 Αυγούστου 2022 09:58
Γαλλία: Επιδότηση €4.000 για απόσυρση αυτοκινήτου και αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου

Θέλοντας να δώσει κίνητρο στους πολίτες της να επιλέξουν πιο “πράσινα” μέσα μεταφοράς, η Γαλλία προσφέρει επιδότηση €4.000 για όποιον επιλέξει να πουλήσει το αυτοκίνητό του και να αγοράσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Η επιδότηση θα έχει οικονομικά κριτήρια και προτεραιότητα θα έχουν αυτοί με χαμηλά εισοδήματα, ενώ το ύψος της επιδότησης θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Η πολιτική των επιδοτήσεων για “πράσινες” μεταφορές δεν είναι νέα στη Γαλλία, ωστόσο η χώρα αποφάσισε αν αυξήσει το ύψος των επιδοτήσεων για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό από χώρες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν πολύ το ποδήλατο, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία. Στόχος της Γαλλίας είναι το 9% των πολιτών να κινούνται με ποδήλατα μέχρι το 2024. Το ποσοστό αυτό είναι μόλις στο 3% τώρα, τη στιγμή που στην Ολλανδία είναι στο 27%.

Η κυβέρνηση του Macron θέλει μάλιστα να κάνει το Παρίσι μία πόλη πλήρως φιλική προς τα ποδήλατα και για αυτό το σκοπό θα διαθέσει €250 εκατομμύρια, ενώ θα προστεθούν επιπλέον 130 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων στην πόλη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.