Δείτε τη διαδικασία που κάνει η NASA για να μεταφέρει ένα διαστημικό σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Europa Clipper
19 Αυγούστου 2022 23:45
Δείτε τη διαδικασία που κάνει η NASA για να μεταφέρει ένα διαστημικό σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Η NASA έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο, το οποίο παρουσιάζει πόσο απαιτητικές μπορούν να γίνουν μερικές φορές ακόμη και οι πιο απλές διαδικασίες!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, έχουμε να κάνουμε με ένα timelapse που δείχνει το διαστημικό σκάφος Europa Clipper, καθώς οι ειδικοί της NASA χρειάζεται να το μετακινήσουν στο «καθαρό δωμάτιο» του High Bay 1, από ένα μικρότερο «καθαρό δωμάτιο» του Jet Propulsion Laboratory στην Καλιφόρνια.

Το εντυπωσιακό με το βίντεο είναι πως ακόμη και κάτι φαινομενικά απλό, όπως η μετακίνηση εξοπλισμού από έναν χώρο σε έναν άλλο, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και οργάνωση. Η όλη διαδικασία χρειάστηκε μέρες για να ολοκληρωθεί, με τους μηχανικούς και τους επιστήμονες της NASA να τυλίγουν το τμήμα του διαστημικού σκάφους που έπρεπε να μεταφερθεί με ένα ειδικό κάλυμμα, να το μεταφέρουν με ευλάβεια και έπειτα να το ξεσκεπάζουν ξανά με απόλυτη προσοχή. Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν γάντια, σκουφάκια και ειδικές στολές για να μην αφήσουν ούτε αποτύπωμα στα ευαίσθητα εξαρτήματα του Europa Clipper.

Φυσικά, αυτό το επίπεδο προσοχής είναι απολύτως λογικό και απαραίτητο, όχι μόνο επειδή έχουμε να κάνουμε με τεχνολογία αξίας εκατομμυρίων, αλλά συγχρόνως επειδή πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο εξοπλισμό για επιστημονικές μετρήσεις που μπορεί να επηρεαστεί από το οτιδήποτε.

Πλέον, το κεντρικό σώμα του Europa Clipper, το οποίο έχει ύψος 3 μέτρα και πλάτος 1,5 μέτρο, θα βρίσκεται στο High Bay 1 για τα επόμενα δύο χρόνια. Εκεί, οι μηχανικοί και οι τεχνικοί της NASA θα το προετοιμάσουν για την αποστολή του στην Ευρώπη (ένα από τα φεγγάρια του Δία) τον Οκτώβριο του 2024.

Όταν φτάσει στην Ευρώπη, το διαστημικό σκάφος θα πραγματοποιήσει σχεδόν 50 κύκλους, για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ατμόσφαιρα, την επιφάνεια κ.α. Πιστεύεται ότι κάτω από τον παγωμένο φλοιό του φεγγαριού, τεράστιοι ωκεανοί μπορεί να έχουν κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση της ζωής, οπότε το διαστημικό σκάφος θα αξιολογήσει επίσης ποιο είναι το πάχος του επιφανειακού πάγου, ποια η περιεκτικότητα του υπόγειου ωκεανού σε αλάτι και πιθανές διεξόδους από τον υπόγειο ωκεανό που μπορεί να διαρρέουν νερό στο διάστημα.

Tags: