Σαουδική Αραβία: Γυναίκα καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση λόγω...Twitter

Ήταν υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν
18 Αυγούστου 2022 09:46
Σαουδική Αραβία: Γυναίκα καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση λόγω...Twitter

Μία γυναίκα στη Σαουδική Αραβία καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση λόγω των tweets της. Η Salma al-Shehab υποστήριζε το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν και έκανε retweet άλλων ακτιβιστών. Διέμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Συνελήφθη το 2021 όταν επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία για διακοπές.

Αρχικά καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για “διατάραξη της τάξης και αποσταθεροποίηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας”.

Οι εισαγγελείς όμως ζήτησαν κατά τη διάρκεια της έφεσης αυστηρότερη ποινή, υπό τους νόμους περί κυβερνοεγκλημάτων και αντιτρομοκρατίας. Έτσι, η ποινή της άλλαξε σε 34 χρόνια φυλάκισης και όπως αναφέρει το Freedom Initiative, πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή που έχει δεχθεί κάποιος που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Τα αρχεία της υπόθεσης αναφέρουν πως η Shebab “βοηθούσε αυτούς που προσπαθούσαν να αποσταθεροποιήσουν την εθνική ασφάλεια, ακολουθώντας τους Twitter λογαριασμούς τους και κάνοντας retweet”.

Η Shebab είχε μόλις 2.597 ακολούθους στο Twitter. Ανάμεσα σε tweets για την εξάντληση λόγω COVID και φωτογραφίες των δύο παιδιών της, μερικές φορές έκανε retweet και από εξορισμένους Σαουδάραβες ακτιβιστές, καλώντας για την απελευθέρωση ορισμένων πολιτικών κρατουμένων. Υποστήριζε επίσης μία ακτιβίστρια η οποία είχε φυλακιστεί και βασανιστεί υποστηρίζοντας το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν.

Σύμφωνα με την Guardian, ο επικεφαλής της χώρας, Mohammed bin Salman (MBS), κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών του Twitter μέσω του οργανισμού επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το PIF. Το Twitter δεν πρόσφερε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.