Κίνα: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποκάλυψαν τους αλγορίθμους τους στην κυβέρνηση

Alibaba και ByteDance μερικοί από αυτούς
16 Αυγούστου 2022 10:00
Κίνα: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποκάλυψαν τους αλγορίθμους τους στην κυβέρνηση

Οι αλγόριθμοί αποφασίζουν τι θα δουν οι χρήστες και με ποια σειρά και είναι φυσικά ό,τι πιο σημαντικό για τις social media πλατφόρμες. Αποτελούν το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό των τεχνολογικών εταιριών και στις ΗΠΑ, με τις Meta και Alphabet να έχουν αρνηθεί πολλές φορές να μοιραστούν πληροφορίες με το κράτος, επειδή πρόκειται για εμπορικά μυστικά.

Στην Κίνα βέβαια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της χώρας (CAC), δημοσίευσε μία λίστα με τις περιγραφές 30 αλγορίθμων από τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας, λέγοντας πως η λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάχρησης δεδομένων.

Στη λίστα βρίσκεται και ο αλγόριθμος ενός e-commerce website που ανήκει στην Alibaba, με την περιγραφή να αναφέρει πως “προτείνει προϊόντα ή υπηρεσίες στους χρήστες μέσω του ψηφιακού αποτυπώματός τους και δεδομένων του ιστορικού αναζήτησής τους”.

Η περιγραφή του Douyin της ByteDance, της κινεζικής εκδοχής του TikTok δηλαδή, αναφέρει πως “παρακολουθεί τα ενδιαφέροντα του χρήστη βάσει των clicks που κάνει, πού σχολιάζει και πού πατάει like και dislike”.

Δε φαίνεται πως έχουν κατατεθεί οι ίδιοι οι αλγόριθμοι. Κάθε ένας από αυτούς έχει πάρει έναν αριθμό πρωτοκόλλου, έτσι ώστε η CAC να μπορεί να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το επόμενο βήμα για να διαπιστώσουν αν ένας αλγόριθμος κάνει όντως αυτά που υπόσχεται. – Kendra Schaefer, επικεφαλής έρευνας τεχνολογικής πολιτικής στο Trivium China

Ωστόσο ο Zhai Wei, του East China University είναι σίγουρος πως τα δεδομένα περιέχουν πολλές περισσότερες λεπτομέρειες οι οποίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν στο κοινό, καθώς περιέχουν εμπορικά μυστικά. Alibaba, Tencent και Baidu δεν έχουν προσφέρει ακόμα κάποια δήλωση.

Η Κίνα υιοθέτησε νέους νόμους για τους αλγορίθμους το Μάρτιο, επιτρέποντας στους χρήστες να μην προσφέρουν τα δεδομένα τους για τη δημιουργία προτάσεων από αλγόριθμους.

Δε γνωρίζω καμία άλλη χώρα στον κόσμο όπου μπορείς να δεις μία λίστα όλων των κομματιών του κώδικα που ουσιαστικά σε ωθούν να πάρεις τις αποφάσεις που παίρνεις, τις αγορές που κάνεις και το τι θα δεις.