Η Ρωσία αποκάλυψε το διαστημικό σταθμό που θα κατασκευάσει (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στην μετα-ISS εποχή
16 Αυγούστου 2022 09:41
Η Ρωσία αποκάλυψε το διαστημικό σταθμό που θα κατασκευάσει (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς στρατιωτικού φόρουμ που έλαβε χώρα στη Μόσχα, η Ρωσία αποκάλυψε μία μακέτα του νέου της διαστημικού σταθμού τον οποίο αποκαλεί προς το παρόν ROSS. Με τη σειρά της, η Roscosmos αποκάλυψε πως η εκτόξευση του διαστημικού σταθμού θα γίνει σε δύο φάσεις, χωρίς όμως να προσφέρει ημερομηνίες.

Στην πρώτη φάση, θα ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού με τέσσερα τμήματα και σε δεύτερη φάση θα προστεθούν άλλα δύο τμήματα και μία πλατφόρμα επισκευών. Ο σταθμός θα μπορεί να φιλοξενεί έως και τέσσερις κοσμοναύτες με πληθώρα επιστημονικού εξοπλισμού.

Τα ρωσικά κρατικά media αναφέρουν πως η πρώτη φάση θα ξεκινήσει το 2025-2026, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από το 2030. Η δεύτερη και τελική φάση αναμένεται το 2030-2035. Ο ROSS, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, δε θα έχει μόνιμη παρουσία κοσμοναυτών αλλά θα στελεχώνεται δύο φορές το χρόνο για μεγάλες περιόδους. Ο πρώην διευθυντής της Roscosmos, Dmitry Rogozin είχε αναφέρει παλαιότερα πως ο ROSS θα μπορεί να εκπληρώνει και στρατιωτικούς σκοπούς αν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο ROSS θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της Ρωσίας στη μετα-ISS εποχή. Η Roscosmos έχει κάνει γνωστό πως θα εγκαταλείψει τον ISS, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1998 και είναι διαρκώς επανδρωμένος από το Νοέμβριο του 2000. Πρόκειται για ένα project με επικεφαλής ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ συμμετέχουν Καναδάς, Ιαπωνία και έντεκα ευρωπαϊκές χώρες. Η NASA με τη σειρά της θέλει να συνεχίσει τη λειτουργία του ISS μέχρι το 2030, ενώ η Roscosmos έχει πει πως θα τιμήσει τη συμφωνία τους και θα παραμείνει στον ISS μέχρι το 2028.