Επιστήμονες μετάγγισαν αίμα από γηραιά ποντίκια σε νεαρά

Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά
15 Αυγούστου 2022 09:53
Επιστήμονες μετάγγισαν αίμα από γηραιά ποντίκια σε νεαρά

Επιστήμονες μετάγγισαν αίμα από γηραιά ποντίκια σε νεαρά, για να διαπιστώσουν αν τα νεαρά θα έδειχναν σημάδια γήρανσης. Τα νεαρά ποντίκια ήταν όλα τριών μηνών και αρσενικά. Έλαβαν λοιπόν αίμα από ποντίκια 22-24 μηνών και έπειτα οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για τη μυϊκή δύναμη.

Σε σχέση με το control group το οποίο αποτελούνταν από νεαρά ποντίκια που έλαβαν αίμα από άλλα νεαρά ποντίκια, τα ποντίκια που έλαβαν αίμα από γηραιά εμφάνισαν σημαντικά μικρότερη δύναμη και μικρότερους χρόνους ανάπτυξης δύναμης και χαλάρωσης κατά τη σύσπαση των μυών.

Τα ποντίκια κουράστηκαν γρηγορότερα και έτρεξαν μικρότερη απόσταση στη ρόδα τρωκτικών. Εμφάνισαν επίσης δείκτες που συνιστούν ζημιά στα νεφρά και γήρανση συκωτιού.

Χρησιμοποιώντας μετάγγιση ετεροχρονισμένου αίματος, μπορέσαμε να μεταφέρουμε ένα φυσιολογικό γήρας από γηραιά σε νεαρά ποντίκια. Η αντίδραση δεν έχει να κάνει με τη χρονολογική ηλικία.

Οι ερευνητές υπέθεσαν πως τα κύτταρα των γηραιότερων ποντικιών, απελευθερώνουν ένα φαινότυπο γήρατος (SASP) το οποίο προκαλεί τη γήρανση, όπως αδυναμία μυών, απώλεια αντοχής και ζημιά στους ιστούς. Αυτά τα γηραιά κύτταρα τα οποία έχουν σταματήσει να αναπαράγονται αλλά δεν έχουν φύγει από το σώμα, μπορεί να επηρεάζουν κοντινά κύτταρα στο σώμα του νεαρού ποντικιού, ακόμα κι αν δεν έχει επέλθει η χρονολογική γήρανση.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ρύθμιση αρκετών παραγόντων όπως το SASP, μπορεί να οδηγήσει σε θεραπευτικές στρατηγικές όσον αφορά την επιμήκυνση της ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism.