Η Ευρώπη στρέφεται στην SpaceX λόγω των εντάσεων με τη Ρωσία

Καθυστερεί και ο πύραυλος Ariane 6
13 Αυγούστου 2022 09:51
Η Ευρώπη στρέφεται στην SpaceX λόγω των εντάσεων με τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) έχει ξεκινήσει προκαταρκτικό τεχνικό διάλογο με την SpaceX του Elon Musk, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή χρήση των πυραύλων της SpaceX από την Ευρώπη. Ο ιδιωτικός αμερικανικός ανταγωνιστής της ευρωπαϊκής Arianespace, εμφανίζεται ως παίκτης-κλειδί λόγω της καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα του πυραύλου Ariane 6, αλλά και λόγω της παύσης χρήσης των ρωσικών Soyuz από δυτικές χώρες όσο μαίνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Θα έλεγα πως υπάρχουν δυόμιση επιλογές που συζητάμε. Η μία είναι ξεκάθαρη και είναι η SpaceX. Η άλλη είναι πιθανώς η Ιαπωνία, η οποία περιμένει την παρθενική πτήση του επόμενης γενιάς πυραύλου της. Μία ακόμα επιλογή μπορεί να είναι η Ινδία. Η SpaceX είναι η πιο λειτουργική από αυτές αυτή τη στιγμή και είναι σίγουρα μία από τις εφεδρικές εκτοξεύσεις που κοιτάμε. – Josef Aschbacher, Γενικός Διευθυντής ESA

Πρέπει φυσικά να σιγουρευτούμε πως είναι οι κατάλληλοι. Δεν είναι σαν να παίρνεις ένα λεωφορείο. Εξετάζουμε την τεχνική συμβατότητα, αλλά δεν έχουμε ζητήσει ακόμα εμπορική προσφορά. Θέλουμε απλά να σιγουρευτούμε πως θα έχουμε την επιλογή για να πάρουμε την απόφαση να ζητήσουμε μία συγκεκριμένη εμπορική προσφορά.

Η SpaceX δε σχολίασε το δημοσίευμα.

Η αμερικανική εταιρία έχει προσελκύσει πολλούς πελάτες οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά αποκομμένοι από τον διαστημικό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Ρωσίας να μην εξυπηρετεί χώρες που αντιτίθενται στον πόλεμο.

Η Ευρώπη έως τώρα βασιζόταν στον ιταλικό Vega για εκτόξευση μικρών φορτίων, στο ρωσικό Soyuz για μεσαία και στον Ariane 5 για μεγάλα. Ο νέος Ariane 6 που θα έχει δύο εκδοχές για να αντικαταστήσει τον Ariane 5 και τον Soyuz, έχει καθυστερήσει για την επόμενη χρονιά, ενώ ένα πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αναμένεται τον Οκτώβριο, μετά τις δοκιμές.

Ο Aschbacher παραδέχτηκε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία ανέδειξε πως η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας που κρατά εδώ και δεκαετίες, δε λειτουργεί πλέον.

Ήταν μία κλήση αφύπνισης, πως είμασταν υπερβολικά εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Και αυτό πρέπει να κάνει αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές δυνατότητες και ανεξαρτησία.