Επιστήμονες κατασκεύασαν νέο ελαφρύτερο τσιμέντο μόνο από λάστιχο! 

Χωρίς να χρησιμοποιείται χαλίκι ή άλλα αδρανή 
12 Αυγούστου 2022 21:23
Επιστήμονες κατασκεύασαν νέο ελαφρύτερο τσιμέντο μόνο από λάστιχο! 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) στην Αυστραλία κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία σκυροδέματος που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο καουτσούκ από πεταμένα ελαστικά! 

Ποιο ήταν το πρόβλημα στην Αυστραλία; 

Αυτό που οδήγησε στην ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι στην Αυστραλία τα μεταχειρισμένα ελαστικά δε μπορούν να εξαχθούν, οπότε η εύρεση τρόπων για την αποτελεσματική ανακύκλωση ή την επανεπεξεργασία τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού των αποβλήτων. Μάλιστα, μέχρι το 2030 αναμένεται η χώρα να έχει ετησίως περίπου 1,2 δισεκατομμύρια απόβλητα ελαστικών. Παράλληλα, ορισμένα παραδοσιακά υλικά που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία σκυροδέματος γίνονται ολοένα και δυσκολότερο να βρεθούν άμεσα διαθέσιμα, γεγονός που ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για μια εναλλακτική διαδικασία παραγωγής.  

Το νέο τσιμέντο από λάστιχο που κατάφεραν να δημιουργήσουν: 

Περνώντας στην εντυπωσιακή ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας, το καουτσούκ αντικαθιστά τα συμβατικά χρησιμοποιούμενα αδρανή ορυκτά υλικά στο μείγμα του σκυροδέματος, όπως το χαλίκι, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει στο τελικό προϊόν να πληροί τις προδιαγραφές για την κατασκευή κτηρίων.  

Ήδη σήμερα χρησιμοποιούνται μικρές ποσότητες καουτσούκ σε μερικά σκυροδέματα, αλλά η υπερβολική χρήση συνήθως οδηγούσε σε ασθενέστερες κατασκευές που δεν πληρούσαν τις σχετικές απαιτήσεις. Η νέα διαδικασία κατασκευής, η οποία βασίζεται σε προηγούμενες ανακαλύψεις του RMIT, παράγει ένα ελαφρύτερο σκυρόδεμα, αφού κανονικά το μεγαλύτερο μέρος του βάρους είναι αυτό των αδρανών. Τέλος, το δημιούργημα της ομάδας χαρακτηρίζεται και ως πιο οικολογικό, με απόδοση εξίσου καλή με το παραδοσιακό. 

Μιλώντας σχετικά, ο βασικός συγγραφέας της έρευνας, Jie Li από το RMIT, δήλωσε: 

Καθώς ένα μεγάλο μέρος του τυπικού σκυροδέματος είναι χονδρόκοκκα αδρανή, η αντικατάσταση όλων αυτών με μεταχειρισμένα ελαστικά μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικών πόρων και να αντιμετωπίσει επίσης τη μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τα χρησιμοποιημένα ελαστικά. Αυτό θα ωφελούσε μια σειρά από αναπτύξεις, συμπεριλαμβανομένων έργων στέγασης χαμηλού κόστους σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. 

Η επιστημονική έρευνα έχει επίσημο τίτλο "Design and strength optimization method for the production of structural lightweight concrete: An experimental investigation for the complete replacement of conventional coarse aggregates by waste rubber particles" και θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Resources, Conservation and Recycling στο τεύχος 184, τον Σεπτέμβριο του 2022. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτή πατώντας εδώ. 

Tags: