Τεχνητή νοημοσύνη πρόβλεψε τη δομή των θεμέλιων λίθων της ζωής

Μία νέα εποχή ανοίγει στη βιολογία
03 Αυγούστου 2022 09:54
Τεχνητή νοημοσύνη πρόβλεψε τη δομή των θεμέλιων λίθων της ζωής

Μία νέα εποχή βιολογικής έρευνας ανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη AlphaFold της Google, αφού κατάφερε να προβλέψει την τρισδιάστατη δομή κάθε πρωτεΐνης γνωστής στην επιστήμη, πρακτικά τους θεμέλιους λίθους της ζωής. Η AI μας πρόσφερε μία δωρεάν, online βάση δεδομένων με πάνω από 200 εκατομμύρια δομές πρωτεϊνών, η οποία ονομάζεται AlphaFold DB.

Η διαπίστωση της 3D δομής μιας πρωτεΐνης έπαιρνε μήνες ή ακόμα και χρόνια και τώρα παίρνει δευτερόλεπτα. Με αυτή τη νέα προσθήκη δομών να ρίχνουν φως σχεδόν σε όλο το σύμπαν πρωτεϊνών, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα βιολογικά μυστήρια να λύνονται κάθε μέρα!

Οι αλληλουχίες αμινοξέων συνδέονται σαν αλυσίδα και παράγουν μεγάλες πρωτεΐνες που διπλώνονται και περιστρέφονται σαν κορδέλες. Καταλαβαίνοντας το σχήμα κάθε πρωτεΐνης, οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί, αποκρυπτογραφόντας τον κύριο ρόλο τους μέσα στα κύτταρα.

Η AplhaFold επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας δομές πρωτεϊνών που βρίσκουμε σε ζώα, βακτήρια, φυτά και άλλους οργανισμούς.

Η ελπίδα έγινε πραγματικότητα πολύ πιο γρήγορα από αυτό που τολμούσαμε να ονειρευτούμε. Η AlphaFold σήκωσε τσουνάμι στην κοινότητα της μοριακής βιολογίας. Πέρυσι μόνο υπήρχαν πάνω από χίλια επιστημονικά άρθρα για τις δομές που αποκάλυπτε η Alpha Fold από μόλις 1 εκατομμύριο προβλέψεις. Φανταστείτε τι θα γίνει με τις 200 εκατομμύρια δομές που είναι ανοιχτά διαθέσιμες στη βάση δεδομένων της AlphaFold.

Αναμένουμε πως αυτό το κατόρθωμα θα προκαλέσει μία χιονοστιβάδα νέων ανακαλύψεων στους επόμενους μήνες και χρόνια. Και όλα αυτά είναι χάρη στο γεγονός πως τα δεδομένα είναι ανοιχτά διαθέσιμα για όλους.