Συνιδρυτής Ethereum: Το metaverse του Facebook θα αποτύχει

Ηχηρές δηλώσεις από τον Vitalik Buterin
02 Αυγούστου 2022 19:21
Συνιδρυτής Ethereum: Το metaverse του Facebook θα αποτύχει

Ο Vitalik Buterin, ο Καναδός προγραμματιστής και συγγραφέας που είναι γνωστός ως ένας από τους συνιδρυτές του Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, έκανε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις για το metaverse.

Συγκεκριμένα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Vitalik αναφέρθηκε στις τρέχουσες προσπάθειες των διαφόρων εταιριών, κάνοντας μάλιστα και μερικές προβλέψεις για το μέλλον. Αναλυτικότερα, δήλωσε πως πιστεύει ότι κάποια στιγμή το metaverse θα γίνει όντως πραγματικότητα, αλλά όχι με την μορφή που παρουσιάζουν και επιδιώκουν οι διάφοροι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Meta του Mark Zuckerberg.

O Vitalik θεωρεί ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν οι άνθρωποι και έτσι δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος ορισμός για το τι είναι το metaverse. Απαντώντας, λοιπόν, σε ένα tweet, δήλωσε:

Το "metaverse" κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα καταλήξει κάπου οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες προσπάθειες των εταιριών να δημιουργηθεί σκόπιμα.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε έναν άλλο χρήστη δε μίλησε και με τα πιο κολακευτικά λόγια για το metaverse που προσπαθεί να δημιουργήσει η Meta, μητρική εταιρία του Facebook, το οποίο ο Vitalik πιστεύει ότι θα αποτύχει. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

Η κριτική μου είναι βαθύτερη από το "το Metaverse Wikipedia" θα νικήσει το "Metaverse Encyclopedia Britannica". Το θέμα είναι ότι δε γνωρίζουμε ακόμη τον ορισμό του "metaverse". Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι πραγματικά θέλουν οι άνθρωποι. Επομένως, οτιδήποτε και να δημιουργήσει τώρα το Facebook θα αποτύχει.

Για την ιστορία, το Facebook έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας από το 2014, όταν και αγόρασε την Oculus για 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, οι προσπάθειες αυτές μετατράπηκαν σε πρώτη προτεραιότητα το 2021, όταν το Facebook άλλαξε το όνομά του σε Meta, με τον Zuckerberg να δηλώνει πως το metaverse θα είναι το επόμενο κεφάλαιο του internet.