Τέταρτος ασθενής θεραπεύτηκε από τον HIV

Και είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία
01 Αυγούστου 2022 10:22
Τέταρτος ασθενής θεραπεύτηκε από τον HIV

Ερευνητές του νοσοκομείου City of Hope στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν πως ένας 66χρονος άντρας θεραπεύτηκε από τον HIV, όντας ο τέταρτος που θεραπεύεται από τον ιό και ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους υπόλοιπους τρεις. Η ανακοίνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του International AIDS Conference στον Καναδά.

Πρόκειται για το δεύτερο ασθενή που θεραπεύεται φέτος, μετά και μία γυναίκα από τη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο. Όπως και οι προηγούμενοι ασθενείς από το Βερολίνο και το Λονδίνο, ο 66χρονος κατάφερε να πετύχει μόνιμη ύφεση από τον ιό, μετά από μία μεταμόσχευση μυελού των οστών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Φυσικά η εξέλιξη αυτή δίνει ελπίδα όχι μόνο στους πάσχοντες από AIDS αλλά και σε αυτούς που έχουν τον ιό και ταυτόχρονα έχουν καρκίνο.

Όταν διαγνώσθηκα με HIV το 1988, όπως και πολλοί άλλοι, νόμιζα πως ήταν θανατική καταδίκη. Ποτέ δεν πίστευα πως θα ζήσω για να δω τη μέρα που δε θα έχω πλέον HIV. Είμαι παραπάνω από ευγνώμων.

Κάποια στιγμή είχε AIDS σε προχωρημένη μορφή, αλλά ήταν μέλος πρώιμων δοκιμών με αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία επιτρέπουν σήμερα σε 38 εκατομμύρια ασθενείς να ζουν με τον ιό. Είχε HIV για 31 χρόνια, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους τρεις που πέτυχαν την ύφεση.  Όταν διαγνώσθηκε με λευχαιμία το 2019, έλαβε μεταμόσχευση μυελού των οστών με βλαστοκύτταρα δότη ο οποίος είχε μία σπάνια μετάλλαξη, με μέρος του γονιδίου CCR5 να λείπει, κάνοντας τους ανθρώπους ανθεκτικούς στον HIV. Περίμενε να εμβολιαστεί για τον COVID-19 το Μάρτιο του 2021 για να σταματήσει να παίρνει τα αντιρετροϊκά φάρμακα και είναι απαλλαγμένος από HIV και καρκίνο έκτοτε.

Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούν πως πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία με σοβαρές παρενέργειες και “δεν είναι κατάλληλη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους με HIV”.

Το πρώτο πράγμα που κάνεις σε μία μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι να καταστρέψεις προσωρινά το ανοσοποιητικό σύστημα. Δε θα το κάναμε ποτέ αυτό αν δεν είχε καρκίνο.

Η θεραπεία παραμένει το Ιερό Δισκοπότηρο της έρευνας για τον HIV. Έχουμε δει μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις και αυτή που παρουσιάστηκε σήμερα προσφέρει ελπίδα για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV και έμπνευση για την επιστημονική κοινότητα.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, φαίνεται όμως πως δεν είμαστε ακόμα κοντά στο στάδιο να βρεθεί μία θεραπεία.

Νομίζω πως αν ρίξεις τον HIV σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ξεφορτωθείς το CCR5, την πόρτα από την οποία μπαίνει ο HIV, τότε μπορείς να θεραπεύσεις κάποιον. Είναι θεωρητικά εφικτό – δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα – να κάνεις ένα εμβόλιο στο χέρι, το οποίο θα φέρει το ένζυμο που θα πάει στα κύτταρα και θα ξεφορτωθεί το CCR5 και θα νικήσει τον ιό. Αλλά αυτό είναι επιστημονική φαντασία για τώρα.

Tags: