Μαύρη τρύπα με δαχτυλίδια φωτός κατέγραψε η NASA (ΦΩΤΟ)

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA προκαλούν δέος με την άγρια ομορφιά του διαστήματος
29 Ιουλίου 2022 14:51
Μαύρη τρύπα με δαχτυλίδια φωτός κατέγραψε η NASA (ΦΩΤΟ)

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια το επίκεντρο της επιστημονικής εξερεύνησης και παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι επιστήμονες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους ακόμη μέχρι να κατανοήσουν πλήρως πώς λειτουργούν. 

Η NASA δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο X-Ray Chandra και το Παρατηρητήριο Neil Gehrels Swift. Η NASA εξηγεί στην ιστοσελίδα της ότι η εν λόγω εικόνα παρουσιάζει μπλε δακτυλίους γύρω από μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο δυαδικό σύστημα με την ονομασία V404 Cygni, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7.800 ετών φωτός από τη Γη.

Τι προκαλεί λοιπόν την εμφάνιση αυτών των δακτυλίων στην εικόνα με τις ακτίνες Χ; Η  NASA εξηγεί ότι οι δακτύλιοι προκαλούνται από τη μαύρη τρύπα, η οποία τραβάει υλικό μακριά από έναν σύντροφο αστέρα που βρίσκεται κοντά στην περιοχή της.

Το μέγεθος του αστεριού εκτιμάται ότι είναι περίπου το μισό του Ήλιου μας και οι δακτύλιοι που φαίνονται καθαρά στην εικόνα δεν είναι ορατοί στο ορατό φως, αλλά είναι πεντακάθαροι μέσα από την όραση ακτίνων Χ, καθώς εκεί το υλικό "λάμπει".

Δείτε την φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση: 

Οι αστρονόμοι αναφέρονται σε συστήματα όπως αυτά ως "δυαδικά συστήματα ακτίνων Χ" και περισσότερα για αυτά θα μάθετε πατώντας εδώ