AMD Ryzen 7000: Από μέρα σε μέρα η αποκάλυψη της νέας γενιάς επεξεργαστών;

Φουντώνουν για τα καλά οι φήμες
27 Ιουλίου 2022 19:35
AMD Ryzen 7000: Από μέρα σε μέρα η αποκάλυψη της νέας γενιάς επεξεργαστών;

Στις αρχές του καλοκαιριού σας είχαμε μεταφέρει μια διαρροή από παρουσίαση της ίδιας της AMD, η οποία ανέφερε πως οι άκρως αναμενόμενοι Ryzen 7000 επεξεργαστές θα καταφθάσουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τώρα, καθώς η εταιρία προετοιμάζεται για το ντεμπούτο τους, οι διαρροές συνεχίζονται, με τα νέα στοιχεία να δείχνουν πως η κυκλοφορία των CPUs ενδέχεται να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Περνώντας σε λεπτομέρειες, η AMD σε συνεργασία με διάφορους κατασκευαστές μητρικών προγραμμάτισε για τις 5 Αυγούστου ένα ειδικό event, στο οποίο θα παρουσιαστούν οι νέες AM5 motherboards που θα έρθουν στην αγορά μαζί με τα ολοκαίνουργια Zen 4 μοντέλα.

Η παρουσίαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του “Meet The Expert” της AMD, το οποίο προορίζεται για επιχειρηματικούς συνεργάτες και ενθουσιώδεις καταναλωτές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα επερχόμενα προϊόντα της AMD. Συνήθως, οι παρουσιάσεις αυτές πραγματοποιούνται αμέσως μετά κάποιο νέο ντεμπούτο προϊόντων και αυτό είναι κάτι που αναφέρεται και στην περιγραφή της παρουσίασης αυτής.

Αν, λοιπόν, το ρεπορτάζ του TechPowerUP ευσταθεί, ενδέχεται η κυκλοφορία/αποκάλυψη των Ryzen 7000 να πραγματοποιηθεί από μέρα σε μέρα ίσως και πριν τις 5 Αυγούστου!

Σε περίπτωση που χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε επίσημα πως οι νέοι Ryzen 7000 θα είναι οι πρώτοι desktop επεξεργαστές του κόσμου με CPU πυρήνες των 5nm. Συγκεκριμένα, η AMD χρησιμοποιεί 5nm CPU chiplets για τους πυρήνες, ένα 6nm I/O die και θα ενσωματώνει για πρώτη φορά σε όλα της τα μοντέλα γραφικά RDNA 2 αρχιτεκτονικής. Συγχρόνως, θα έρχονται με διπλάσια L2 cache, με το μέγεθος να ανέρχεται πλέον σε 1MB ανά πυρήνα, ενώ η νέα αρχιτεκτονική προσφέρει 15% καλύτερη single-threaded απόδοση (όχι όμως μόνο μέσω του καλύτερου IPC), θα υποστηρίζει μόνο DDR5 μνήμες και εντυπωσιακή μέγιστη boost συχνότητα που θα ξεπερνά τα 5GHz.

Φυσικά, αυτή η μέγιστη συχνότητα θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έναν πυρήνα σε φόρτα εργασίας που το απαιτούν, όπως δηλαδή ισχύει και στους Zen 2 και Zen 3 επεξεργαστές. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η AMD δεν ξεκαθάρισε πόσο ακριβώς υψηλότερο θα είναι το IPC, με το "+15%" να προέρχεται και από το υψηλότερο IPC και από την υψηλότερη συχνότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι νέοι Ryzen 7000 επεξεργαστές θα υποστηρίζουν και επιπλέον instructions για επιτάχυνση AI διεργασιών, αν και η AMD δε μοιράστηκε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, το νέο AM5 socket που θα τους φιλοξενεί ανεβάζει την μέγιστη τροφοδοσία στα 170W, αύξηση της τάξεως των 28W σε σχέση με το μέγιστο των 142W του προηγούμενου socket.

Tags: