Επιστήμονες «ανέστησαν» νεκρές αράχνες κάνοντάς τες ρομπότ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκινώντας το νέο κλάδο της ‘Νεκρομποτικής’
26 Ιουλίου 2022 23:48
Επιστήμονες «ανέστησαν» νεκρές αράχνες κάνοντάς τες ρομπότ (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράις των Ηνωμένων Πολιτειών τονίζουν πως ξεκίνησαν το νέο κλάδο της ‘Νεκρομποτικής’, αφού μετέτρεψαν επιτυχημένα νεκρές αράχνες σε ρομπότ.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η ερευνητική ομάδα εμπνεύστηκε από τους πρωτόγονους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν μέρη νεκρή ζώων, όπως τα δέρματά τους για ρούχα και τα κόκαλά τους για εργαλεία, εγκαινιάζοντας το νέο αυτό επιστημονικό τομέα, στον οποίο «μη-ζωντανά υλικά» που έχουν συλλεχθεί από προηγουμένως ζωντανούς οργανισμούς χρησιμοποιούνται ως ρομποτικά εξαρτήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση η ομάδα επαναχρησιμοποίησε τα κουφάρια νεκρών αραχνών, τα οποία μετέτρεψε σε μηχανικές λαβές. Πως ακριβώς λειτουργεί το πείραμα; Οι αράχνες κινούν τα άκρα τους χρησιμοποιώντας υδραυλικά συστήματα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά, που συστέλλουν ή χαλαρώνουν μύες για να δημιουργήσουν κίνηση. Αντιθέτως, οι αράχνες διαθέτουν έναν θάλαμο κοντά στο κεφάλι τους, στέλνοντας αίμα στα πόδια τους, τα οποία αναγκάζονται στη συνέχεια να τεντωθούν. Όταν η πίεση από τον θάλαμο εκτονώνεται, τα πόδια τους μαζεύονται ξανά.

Εισάγοντας, λοιπόν, μια βελόνα στο σώμα μιας αράχνης και κολλώντας τη εκεί για να σφραγιστούν τυχόν κενά, οι επιστήμονες έκαναν με πιεσμένο αέρα τη νεκρή αράχνη να ανοίγει τα πόδια της. Η "νεκρομποτική λαβή" που δημιούργησαν μπορεί να σηκώνει πάνω από το 130% του βάρους του σώματος της αράχνης και σε περιπτώσεις σημαντικά περισσότερο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που ανάρτησαν οι ερευνητές, δείχνοντας εν δράσει το πείραμά τους.

Μιλώντας σχετικά, ο καθηγητής Daniel Preston τόνισε:

Αυτός ο τομέας της «μαλακής ρομποτικής» είναι πολύ διασκεδαστικός, επειδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προηγουμένως ανεκμετάλλευτους τύπους υλικών. Η αράχνη εντάσσεται σε αυτό το πεδίο έρευνας. Είναι κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά έχει πολλές δυνατότητες,

Η έρευνα έχει τίτλο "Necrobotics: Biotic Materials as Ready‐to‐Use Actuators" και αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science στις 25 Ιουλίου του 2022.

Μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.