Η AMD ετοιμάζει CPU-κτήνος με 96 πυρήνες και 400W κατανάλωση

Πληροφορίες για τη νέα EPYC ναυαρχίδα
25 Ιουλίου 2022 14:43
Η AMD ετοιμάζει CPU-κτήνος με 96 πυρήνες και 400W κατανάλωση

Πέρα από τους Ryzen επεξεργαστές της για το ευρύ καταναλωτικό κοινό και τους hardware enthusiasts που αναμένεται να φρεσκαριστούν στο τέλος του έτους με την άφιξη της 7000 σειράς, η AMD έχει στα σκαριά και μια ανανέωση για τα EPYC μοντέλα της, τα οποία προορίζονται για χρήση σε servers, σε υπερυπολογιστές, παρόχους τηλεπικοινωνιών, πανεπιστήμια και όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες για άφθονη επεξεργαστική ισχύ.

Η νέα Zen 4 αρχιτεκτονική της εταιρίας, θα καταφθάσει, λοιπόν, στα datacnters μέσα από την EPYC 9000 "Genoa" οικογένεια επεξεργαστών, για την οποία κυκλοφορούν εδώ και καιρό φήμες. Τώρα, το δικό του λιθαράκι έρχεται να προσθέσει ο leaker Yuuki_AnS, ο οποίος φαίνεται πως έφερε στα φώτα της δημοσιότητας τις τεχνικές προδιαγραφές του ισχυρότερου μοντέλου της νέας σειράς, EPYC 9664.

Αν οι πληροφορίες του ευσταθούν, ο εν λόγω επεξεργαστής αναμένεται να είναι ένα πραγματικό κτήνος, με 96 φυσικούς πυρήνες και 192 threads. Αυτοί θα διαθέτουν από 1MB L2 cache ο καθένας, ενώ η L3 cache θα ανέρχεται σε 384MB, για το τεράστιο συνδυαστικό memory pool των 480 MB. Πρόκειται για τεράστια αύξηση της τάξεως του 67% σε σχέση με τα Milan μοντέλα, ενώ και ο αριθμός των πυρήνων είναι αυξημένος κατά 50%.

Όσον αφορά τη συχνότητα για το engineering sample μοντέλο, επισημαίνεται πως το base clock για όλους αυτούς του πυρήνες θα είναι 2.25 GHz, με το boost clock να ανεβάζει τη συχνότητα όπου και όταν χρειάζεται μέχρι τα 3.8 GHz. Φυσικά, όλη αυτή η ισχύς θα απαιτεί και αρκετή ηλεκτρική ενέργεια και έτσι το TDP θα αγγίζει τα 400W.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως προηγούμενες διαρροές ανέφεραν πως οι νέοι Genoa επεξεργαστές της AMD μπορούν να τραβήξουν από το socket μέχρι και 800W!

Tags: