Ανακαλύφθηκαν υποθαλάσσιες λίμνες από όπου μπορεί να ξεπήδησε η ζωή (ΕΙΚΟΝΕΣ+BINTEO)

Ταυτόχρονα, είναι θανατηφόρες για τα πλάσματα που τις πλησιάζουν
23 Ιουλίου 2022 09:02
Ανακαλύφθηκαν υποθαλάσσιες λίμνες από όπου μπορεί να ξεπήδησε η ζωή (ΕΙΚΟΝΕΣ+BINTEO)

Μία εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη έγινε στην Ερυθρά Θάλασσα σε βάθος σχεδόν δύο χιλιομέτρων. Λίμνες αλμυρού νερού σχηματίζονται στον πυθμένα και το νερό μένει εκεί λόγω της αλατότητάς του. Η ανακάλυψη ανοίγει το παράθυρο στη δημιουργία των ωκεανών, ίσως και της ίδιας της ζωής στη Γη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα στον πλανήτη, παρά όμως την εξωτική χημεία τους και την παντελή έλλειψη οξυγόνου, οι λίμνες αυτές σφύζουν από ζωή, δείχνοντάς μας πώς μπορεί να ξεκίνησε η ζωή στη Γη ή πώς μπορεί να εξελιχθεί σε άλλους πλανήτες πλούσιους σε νερό.

Η τωρινή μας κατανόηση για τη ζωή είναι πως ξεκίνησε από τα βάθη των ωκεανών, σε συνθήκες που δεν υπήρχε οξυγόνο. Οι αλμυρές λίμνες στο βυθό της θάλασσας είναι μία καλή αναλογία για την πρώιμη Γη και παρά το γεγονός πως είναι υπεραλμυρή και χωρίς οξυγόνο, διαθέτει μία πλούσια ποικιλία ακραιόφιλων μικροβίων. Μελετώντας αυτά τα μικρόβια μας δίνει μια ματιά στις συνθήκες που πρωτοπαρουσιάστηκε η ζωή στον πλανήτη μας και μπορεί να οδηγήσει την αναζήτηση ζωής σε άλλους “θαλάσσιους κόσμους” στο Ηλιακό σύστημα και ακόμα παραπέρα.

Οι λίμνες αυτές και τα μικρόβια που φιλοξενούν μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.

Ο αριθμός των υποθαλάσσιων αλμυρών λιμνών που έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο είναι μόλις μερικές δεκάδες, με το μέγεθός τους να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα έως 2.6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όλες βρίσκονται στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Μεξικού.

Το βάθος των λιμνών δεν είναι κατάλληλο για ζωή, ωστόσο η ύπαρξη μικροβίων υποστηρίζει μία ευρεία γκάμα θαλάσσιων ζώων εκεί. Ψάρια, γαρίδες και χέλια κυνηγούν εκεί, ωστόσο επειδή η λίμνη στερείται οξυγόνου, όποιο άτυχο ζώο τύχει να μπει σε αυτήν, πεθαίνει ακαριαία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Communications Earth and Environment.

Tags: