Αμερικανός είχε στήσει τεράστια κομπίνα πουλώντας μαϊμού routers αξίας $1 δις!

Και τελικά πιάστηκε μετά από οκτώ χρόνια
12 Ιουλίου 2022 21:28
Αμερικανός είχε στήσει τεράστια κομπίνα πουλώντας μαϊμού routers αξίας $1 δις!

Ένας Αμερικανός άντρας από τη Φλόριντα καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο, αφού είχε στήσει μια τεράστια κομπίνα πουλώντας τουλάχιστον επί οκτώ χρόνια μαϊμού routers που ξεπερνούν σε αθροιστική αξία το $1 δις. Μεταξύ άλλων, είχε δώσει μαϊμού εξοπλισμό που έμοιαζε πως είναι της Cisco σε πολλαπλούς ιδιώτες, σε νοσοκομεία, σχολεία, κυβερνητικούς οργανισμούς, μέχρι και στο στρατό!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο 38χρονος Our "Ron" Aksoy πουλούσε ψεύτικο εξοπλισμό από προμηθευτές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Πιο συγκεκριμένα, ανά τα χρόνια είχε εισάγει δεκάδες χιλιάδες routers, switches και άλλο hardware, μέσω τουλάχιστον 19 διαφορετικών οντοτήτων που είχαν ως έδρα το Νιου Τζέρσεϊ και τη Φλόριντα, δημιουργώντας συλλογικά το λεγόμενο ‘Pro Network’.

Οι εν λόγω συσκευές ήταν παλαιότερα, κατώτερα προϊόντα της Cisco, τα οποία ήταν είτε μεταχειρισμένα είτε προβληματικά. Οι Κινέζοι προμηθευτές τα τροποποιούσαν, προσθέτοντας μάλιστα πειρατικό λογισμικό και διάφορα χαμηλής ποιότητας ή αναξιόπιστα εξαρτήματα. Ωστόσο, εξωτερικά τα "έντυναν" έτσι ώστε να είναι ολόιδια με τα καινούργια, ανώτερα, γνήσια προϊόντα. Το κερασάκι στην τούρτα; Και η συσκευασία έμοιαζε γνήσια, με όλες τις ετικέτες, τα αυτοκόλλητα και την υποτιθέμενη τεκμηρίωση της Cisco.

Εν τέλει, οι περισσότεροι πελάτες του Aksoy που απλά ήθελαν καλύτερες τιμές, κατέληγαν να πληρώνουν περισσότερα, αφού ο εξοπλισμός συνήθως χάλαγε ή δεν απέδιδε ικανοποιητικά.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η Cisco έστειλε πολλές επιστολές παύσης και άρσης στον Aksoy, ο οποίος όμως τόσα χρόνια τη γλύτωνε χάρη στο δικηγόρο του, ο οποίος έστελνε πίσω μέχρι και πλαστά τιμολόγια σε μερικές περιπτώσεις.

Μάλιστα, μεταξύ του 2014 και του 2022, το τελωνείο είχε κρατήσει περίπου 180 δέματα με πλαστό Cisco εξοπλισμό που είχε ως προορισμό το 'Pro Network'. Πέρα από τις 19 διαφορετικές οντότητες που είχε, ο Aksoy κατάφερνε να κοροϊδεύει το τελωνείο και με άλλους τρόπους, αφού παρέδιδε πλαστά έγγραφα με άλλο όνομα για να λαμβάνει τα πακέτα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Aksoy πούλησε τα προϊόντα μέσω πολλαπλών διαφορετικών ονομάτων σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Amazon, το eBay κ.α. Συνολικά, η κομπίνα του απέφερε έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια!

Tags: