Άλλη μία δεκαετία δωρεάν roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έρχονται και βελτιώσεις
01 Ιουλίου 2022 09:52
Άλλη μία δεκαετία δωρεάν roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πριν πέντε χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε να καταργήσει τις χρεώσεις roaming στην επικράτειά της, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις των παρόχων και να δημιουργήσει το αίσθημα μίας ενωμένης Ευρώπης στις τηλεπικοινωνίες. Τώρα, ψήφισε να συνεχίσει αυτός ο κανονισμός στα 27 κράτη-μέλη για δέκα ακόμα χρόνια.

Έρχονται όμως και νέοι κανονισμοί προς όφελος του καταναλωτή. Ένα από τα νέα κομμάτια του “roam like at home” θα είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Έτσι, οι καταναλωτές θα πρέπει να απολαμβάνουν και στο εξωτερικό τις ίδιες υπηρεσίες που έχουν στη χώρα τους, με την προϋπόθεση πως τα δίκτυα της χώρας που ταξιδεύει τις υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, αν έχετε 5G στη χώρα σας, ο πάροχος του εξωτερικού θα πρέπει να σας το προσφέρει και στη χώρα που ταξιδεύετε.

Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους πελάτες τους για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται, καθώς και να στείλουν ένα SMS με πληροφορίες για τυχόν έξτρα χρεώσεις για κάποια υπηρεσία. Επιπλέον, θα είναι και υποχρεωμένοι να βελτιώσουν τις πληροφορίες που διατίθενται στους roaming πελάτες σχετικά με αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Αν στη χώρα που ταξιδεύετε δεν ισχύει ο ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, ο πάροχος θα πρέπει να προσφέρει μία εναλλακτική, δωρεάν λύση.

Η τακτική της “ορθής χρήσης” συνεχίζει να ισχύει για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στη χρήση του δικτύου από τους επισκέπτες, καθώς και για να αποτρέψει τους χρήστες από το να εγγραφούν σε ένα ξένο δίκτυο με χαμηλότερες χρεώσεις, ενώ ζουν σε άλλη χώρα.