Προειδοποίηση ηλεκτροσόκ από την AMD: Οι GPUs θα θέλουν πάνω από 600W!

Η κατανάλωση πρόκειται να αυξηθεί δραματικά
11 Ιουλίου 2022 11:03
Προειδοποίηση ηλεκτροσόκ από την AMD: Οι GPUs θα θέλουν πάνω από 600W!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, πρόσφατα η AMD είχε επιβεβαιώσει αυτό που οι φήμες έδειχναν ολοφάνερα τον τελευταίο καιρό: Η κατανάλωση ρεύματος από τις κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς θα αυξηθεί και μάλιστα αρκετά. Τώρα, όμως, η εταιρία έρχεται να δώσει επίσημα νούμερα, προετοιμάζοντας τους καταναλωτές για το «χάπι» που θα πρέπει να καταπιούν.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της AMD, Sam Naffziger παραχώρησε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο Venture Beat, μιλώντας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των GPUs, την ισχύ τους, τα chiplets και για τον ανταγωνισμό με την Nvidia.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε στα φώτα της δημοσιότητας μια επίσημη διαφάνεια της AMD, η οποία αποκαλύπτει την εκτίμηση της εταιρίας πως η κατανάλωση ρεύματος από της GPUs θα ξεπεράσει το όριο των 600W πριν το 2025, δηλαδή σε λιγότερο από τρία χρόνια. Όπως εξηγεί η AMD, αυτό συμβαίνει επειδή η ζήτηση για περισσότερη επεξεργαστική ισχύ αυξάνεται με εκρηκτικό ρυθμό, τον οποίο δε μπορούν να ακολουθήσουν οι βελτιώσεις στο κομμάτι της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Υπάρχει όμως ένα «αλλά», στη συνέντευξη του, ο Sam τόνισε πως η AMD διαθέτει μερικές βασικές τεχνολογίες ως άσσους στο μανίκι της, οι οποίες θα της επιτρέψουν να κυκλοφορήσει GPUs που τα πηγαίνουν περίφημα τόσο σε απόδοση όσο και σε κατανάλωση, σε σύγκριση πάντα με τον ανταγωνισμό.

Σχετικά με αυτό, το υψηλόβαθμο στέλεχος τόνισε:

Αυξήσαμε τη συχνότητα και αυτό είναι κάτι μοναδικό που έχει καταφέρει η AMD. Οι συχνότητες των GPUs μας ξεπερνούν τα 2,5 GHz πλέον, αγγίζοντας επίπεδα που δεν είχαν επιτευχθεί ποτέ πριν. Δεν είναι ότι η τεχνολογία κατασκευής είναι τόσο πολύ γρηγορότερη πλέον, αντιθέτως έχουμε εργαστεί συστηματικά στο σχεδιασμό, έχουμε φτιάξει από το μηδέν κρίσιμα σημεία χαμηλού επιπέδου, ό,τι εμποδίζει την υψηλή συχνότητα και το έχουμε κάνει αυτό με αποτελεσματικό τρόπο.

Η συχνότητα τείνει να έχει τη φήμη ότι οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση. Αλλά στην πραγματικότητα, εάν γίνει σωστά, και απλώς φτιάξεις από την αρχή τα κυκλώματα, μειώνοντας τα απαιτούμενα επίπεδα λογικής, χωρίς να προσθέτεις ένα σωρό τεράστιες πύλες και επιπλέον pipe στάδια και άλλα τέτοια, μπορείς εν τέλει να κάνεις τη δουλειά πιο γρήγορα. Γνωρίζετε τι οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στους επεξεργαστές;  Η τάση. Έχει τεράστια επίδραση στην συνολική κατανάλωση. Έτσι, η Nvidia θα μπορούσε να αγγίξει τα 2,5 GHz και όντως το κάνει με overclocked προϊόντα, αλλά αυτό οδηγεί την τάση σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 1,2 ή 1,3 volt. Αυτό έχει τρομερό αντίκτυπο στην κατανάλωση. Εμείς επιτυγχάνουμε αυτές τις υψηλές συχνότητες με μέτριες τάσεις και το κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αναλύουμε τα σχέδιά μας πριν την κατασκευή των chips, καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξής τους, για να αξιολογήσουμε ακριβώς αυτή την πτυχή της αποτελεσματικότητας. Έχουμε μελετήσει σε βάθος τα προϊόντα της Nvidia και το τι καταφέρνουν και φυσικά στοχεύσαμε στο να δημιουργήσουμε κάτι πολύ καλύτερο.

Για την ιστορία, τόσο οι επερχόμενες RX 7000 κάρτες γραφικών της AMD όσο και οι RTX 4000 της Nvidia αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στους τελευταίους μήνες του 2022.