Η επιφάνεια του αστεροειδή Bennu μοιάζει με λάκκο από πλαστικές μπάλες

Μόλις που τη γλίτωσε το OSIRIS-REx
11 Ιουλίου 2022 09:22
Η επιφάνεια του αστεροειδή Bennu μοιάζει με λάκκο από πλαστικές μπάλες

Πριν δύο χρόνια το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx έγραψε ιστορία όταν ακούμπησε την επιφάνεια του αστεροειδή Bennu με σκοπό να συλλέξει ένα δείγμα από το έδαφός του. Το δείγμα θα επιστρέψει την επόμενη χρονιά στη Γη για μελέτη, πριν το σκάφος συνεχίσει την πορεία του για άλλο αστεροειδή, ωστόσο μόλις τώρα η NASA αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες για την επιφάνεια του Bennu.

Η επιφάνεια του Bennu λοιπόν δεν ήταν όπως την περίμενε η NASA, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες. Μάλιστα, αν το OSIRIS-REx δεν είχε εκτοξευτεί άμεσα ξανά μόλις ακούμπησε την επιφάνεια του αστεροειδή, πολύ πιθανόν να είχε βυθιστεί σε αυτόν.

Φάνηκε λοιπόν πως τα σωματίδια που αποτελούν το εξωτερικό του Bennu είναι τόσο χαλαρά και ελαφριά, που αν ένας άνθρωπος πατούσε εκεί θα έβρισκε πολύ μικρή αντίσταση. Θα ήταν σαν να μπαίνει σε ένα λάκκο με πλαστικές μπάλες, όπως αυτές που βρίσκουμε στους παιδότοπους.

Αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες βασισμένοι στις παρατηρήσεις τους ήταν μία ομαλή επιφάνεια με άμμο, όπως σε μία παραλία, αλλά η πραγματικότητα τους εξέπληξε. Μετά τη στιγμιαία επαφή με το έδαφος, οι κινητήρες του σκάφους άφησαν έναν κρατήρα 8 μέτρων, με τους μετέπειτα υπολογισμούς να δείχνουν πως το σκάφος τη γλίτωσε φθηνά.

Όταν πυροδοτήσαμε τους κινητήρες για να φύγουμε από την επιφάνεια, το σκάφος ακόμα βυθιζόταν στον αστεροειδή. Θεωρούμε πως είμαστε ακόμα στην αρχή της κατανόησης αυτών των σωμάτων, επειδή συμπεριφέρονται με μη αναμενόμενους τρόπους.