Ιαπωνία: Ποινή φυλάκισης έως και 1 έτους για όσους προσβάλουν στο διαδίκτυο  

Ο ανανεωμένος νόμος τίθεται σε εφαρμογή

Ιαπωνία: Ποινή φυλάκισης έως και 1 έτους για όσους προσβάλουν στο διαδίκτυο

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η ιαπωνική κυβέρνηση πέρασε ένα νέο νόμο, ο οποίος αφορά τις προσβολές στο διαδίκτυο και τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα νομοθεσία, η δημοσίευση προσβολών στο διαδίκτυο θα μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως και 1 έτος! Μάλιστα, όσοι καταδικάζονται για διαδικτυακές προσβολές ενδέχεται επίσης να τιμωρηθούν και με πρόστιμο έως και 300.000 γιεν (περίπου 2160 ευρώ).

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως και προηγουμένως υπήρχε αντίστοιχος νόμος στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ωστόσο η ποινή φυλάκισης άγγιζε το πολύ τις τριάντα ημέρες και το πρόστιμο έφτανε τα 10,000 yen (περίπου 70 ευρώ). Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να σκληρύνει αρκετά τη στάση της, με τους υποστηρικτές της νέα νομοθεσίας να τονίζουν πως είναι απαραίτητο να μειωθεί το cyberbullying στη χώρα.

Βέβαια, όπως επισήμανε ο ποινικός δικηγόρος Seiho Cho μιλώντας στο CNN, το πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρα ορισμένο το τι αποτελεί «προσβολή» και τι όχι.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν κάποιος αποκαλέσει τον ηγέτη της Ιαπωνίας ηλίθιο, τότε σύμφωνα με τον αναθεωρημένο νόμο αυτό θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ως προσβολή.

Όπως μπορείτε να υποθέσετε, αμέσως υπήρξε σφοδρός αντίλογος και γι’ αυτό το λόγο επιβεβαιώθηκε πως ο νόμος θα επανεξεταστεί σε τρία χρόνια για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζει την ελευθερία της έκφρασης ή όχι.

Για την ιστορία, οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ξεκίνησαν τη συζήτηση για την καταστολή του cyberbullying μετά τον θάνατο της Hana Kimura, μιας σταρ από τηλεοπτικό ρεάλιτι που αυτοκτόνησε. Η Kimura είχε υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, με τη μητέρα της να πιέζει στη συνέχεια για περισσότερες πολιτικές κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού.