Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τα αυτοάνοσα και τις χρόνιες παθήσεις

Νέες έρευνες αποκαλύπτουν
07 Ιουλίου 2022 11:15
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τα αυτοάνοσα και τις χρόνιες παθήσεις

Η σύνδεση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα και των αυτοάνοσων μόλις έγινε πιο ξεκάθαρη χάρη σε μία τεράστια έρευνα που μελέτησε τα αρχεία υγείας 6 εκατομμυρίων Καναδών. Η έρευνα βρήκε πως η μακροχρόνια έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες στον αέρα, σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης λύκου, συνδρόμου Sjogren, σκληροδερμίας και άλλων αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες συχνά επισκιάζονται από άλλες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου 1 και σκλήρυνση κατά πλάκας οι οποίες είναι πιο κοινές. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται άνοδος στα αυτοάνοσα παγκοσμίως, με περίπου 80 ασθένειες να επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή που δίνουμε στο ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων, μας βοηθά να εξηγήσουμε την ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.

Στις αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, στο δέρμα, στα όργανα, στο νευρικό σύστημα, στις αρθρώσεις ή στους συνδετικούς ιστούς ανάλογα την ασθένεια. Το πώς ακριβώς η ατμοσφαιρική ρύπανση τροφοδοτεί αυτήν την έξαρση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Οι επιστήμονες όμως θεωρούν πως η εισπνοή ρυπαντικών παραγόντων οδηγεί με τον καιρό σε φλεγμονή σε όλο το σώμα, κάτι το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μία λανθασμένη αντίδραση από το ανοσοποιητικό.

Η έρευνα υπολόγισε την έκθεση σε ρυπαντικούς παράγοντες βάσει του ταχυδρομικού κωδικού των συμμετεχόντων και βρήκε μία θετική σχέση μεταξύ αυτοάνοσων και αέριων σωματιδίων 2.5 μικρομέτρων (PM2.5) τα οποία συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.

Μία ακόμα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health, δείχνει πως η κακή ποιότητα αέρα αυξάνει το ρίσκο ανάπτυξης δύο ή περισσότερων χρόνιων ασθενειών. Ανάλυση σε 19.000 ενήλικες στην πάροδο τεσσάρων ετών και σε συνδυασμό με δορυφορικά δεδομένα για τα επίπεδα σωματιδίων PM2.5 σε 125 πόλεις της Κίνας για 15 χρόνια, δείχνει πως οι μεγαλύτεροι ενήλικες 45 ετών και άνω, έχουν μεγαλύτερη συγκεντρωτική έκθεση στα σωματίδια, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναπτύξουν παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και ασθένειες των πνευμόνων.