Ο Steve Jobs θα βραβευθεί μετά θάνατον από τον Πρόεδρο Biden των Ηνωμένων Πολιτειών

Με την υψηλότερη διάκριση για απλό πολίτη
03 Ιουλίου 2022 18:19
Ο Steve Jobs θα βραβευθεί μετά θάνατον από τον Πρόεδρο Biden των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, θα απονείμει μεταθανάτιο «Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας» στον Steve Jobs, τον συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Apple. Η τελετή απονομής θα λάβει χώρα στις 7 Ιουλίου και ο οραματιστής συνιδρυτής της Apple, ο οποίος έμελλε να αλλάξει την σύγχρονη κοινωνία με το iPhone, θα είναι ένας από τους 17 παραλήπτες.

O Jobs θα βραβευτεί τόσο για το ρόλο του στην Apple, όσο και για το χρόνο του στην Pixar και την Walt Disney Company. Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζει:

Το όραμα, η φαντασία και η δημιουργικότητά του οδήγησαν σε εφευρέσεις που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο που επικοινωνεί ο κόσμος, ενώ μεταμόρφωσαν τη βιομηχανία των υπολογιστών, της μουσικής, του κινηματογράφου και της ασύρματης επικοινωνίας.

Για την ιστορία, πέρα από το iPhone, ο Jobs έχει επηρεάσει όσο λίγους ανθρώπους τη βιομηχανία των υπολογιστών με τα Mac συστήματα της Apple που έκαναν το ντεμπούτο τους το 1984, ενώ είχε τεράστια επιρροή και στη μουσική βιομηχανία με το iPod. Ο Jobs έφυγε από τη ζωή το 2011, σε ηλικία 56 ετών, έχοντας μια σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος.

Όσον αφορά τη νέα αυτή διάκριση, σύμφωνα με Βικιπαίδεια, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι ένα βραβείο που απονέμεται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να αναγνωρίσει άτομα που έχουν "μια ιδιαίτερα αξιοκρατική συμβολή στην ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη, πολιτιστικές ή άλλες σημαντικές δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες. " Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου είναι τα υψηλότερα πολιτικά βραβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βραβείο δεν περιορίζεται στους Αμερικανούς πολίτες και, ενώ είναι πολιτικό βραβείο, μπορεί επίσης να απονεμηθεί σε στρατιωτικό προσωπικό και να φορεθεί στη στολή . Ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι, αντικαθιστώντας το Μετάλλιο της Ελευθερίας που καθιερώθηκε από τον Πρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν το 1945 για να τιμήσει την πολιτική υπηρεσία κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για την ιστορία, στην ίδια τελετή απονομής θα βραβευτεί και ο Έλληνας Πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος.