FIFA World Cup 2022: Αναβαθμισμένο VAR και αισθητήρας στην μπάλα

Έρχεται το SAOT
03 Ιουλίου 2022 08:34
FIFA World Cup 2022: Αναβαθμισμένο VAR και αισθητήρας στην μπάλα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA για το 2022 θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ και θα χρησιμοποιήσει μία αναβαθμισμένη έκδοση του VAR (video assistant referee) που ονομάζεται “ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ” ή SAOT. Το SAOT θα αντικαταστήσει λοιπόν το VAR το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 12 κάμερες γηπέδου οι οποίες παρακολουθούν την μπάλα και 29 διαφορετικά σημεία δεδομένων από το σώμα του κάθε παίκτη. Επιπλέον, η μπάλα είναι εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα κίνησης ο οποίος θα προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη θέση του παίκτη τη στιγμή που την κλότσησε.

Το VAR έχει ήδη μία πολύ θετική επίδραση στο ποδόσφαιρο και μπορούμε να δούμε πως ο αριθμός των σοβαρών λαθών στις αποφάσεις έχει μειωθεί δραματικά. Αναμένουμε πως η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα. – Pierluigi Collina, Πρόεδρος επιτροπής διαιτητών της FIFA

Το νέο σύστημα θα μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να παρθεί μία απόφαση οφσάιντ με VAR από τα 70 στα 25 δευτερόλεπτα. Το παλιό σύστημα απαιτούσε να τραβηχτούν χειροκίνητες γραμμές οφσάιντ και να υπολογιστεί το σημείο που κλωτσήθηκε η μπάλα. Το SOAT θα εντοπίζει αυτόματα τόσο τη γραμμή οφσάιντ όσο και το σημείο επαφής με τη μπάλα μέσα σε δευτερόλεπτα και οι διαιτητές απλά θα επιβεβαιώνουν κάθε απόφαση, η οποία θα προβάλλεται με 3D animation στους θεατές.