Ο πρώτος αφαλός που βρήκε ποτέ η ανθρωπότητα είναι 125 εκατομμυρίων ετών

Επιστήμονες το ανακάλυψαν σε απολίθωμα δεινοσαύρου
27 Ιουνίου 2022 13:22
Ο πρώτος αφαλός που βρήκε ποτέ η ανθρωπότητα είναι 125 εκατομμυρίων ετών

Μια ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε τον αρχαιότερο αφαλό που είναι γνωστός στην επιστήμη, ο οποίος ανήκει σε ένα είδος δεινοσαύρου, έχει ηλικία 125 εκατομμυρίων ετών και προέρχεται από την Κίνα. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το είδος Psittacosaurous (Ψιττακόσαυρος) το οποίο έζησε κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής Περιόδου περίπου 66 με 145 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι παλαιοντολόγοι εντόπισαν την λεπτή αυτή ομφαλική ουλή όταν εξέθεσαν το απολίθωμα σε μια συγκεντρωμένη δέσμη λέιζερ. Όπως παρατήρησαν η ουλή αυτή είναι ελαφρώς λανθασμένα ευθυγραμμισμένη στο μοτίβο του δέρματος και των φολίδων της κοιλιάς του δεινοσαύρου, όντας το αντίστοιχο του αφαλού ενός θηλαστικού. 

Όλο αυτό επετεύχθη χάρη σε μια νέα τεχνική φθορισμού με λέιζερ που τους επιτρέπει να δουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, αφήνοντας άθικτο το απολίθωμα. 

Το ότι χάρη στην ανεπτυγμένη τεχνολογία του σήμερα μπορούμε να δούμε με λεπτομέρεια παλιότερα απολιθώματα είναι κάτι το συναρπαστικό για τους επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποιήσαν ένα απολίθωμα που είχε βρεθεί στην Κίνα το 2002. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει πληροφορίες και αποτελέσματα που εκπλήσσουν τους ερευνητές.

"Αυτό το δείγμα Ψιττακόσαυρου πιθανότατα είναι το πιο σημαντικό απολίθωμα που έχουμε για την έρευνα του δέρματος των δεινοσαύρων", δήλωσε ο Phil Bell, καθηγητής Παλαιοντολογίας στη σχολή Περιβαλλοντικών και Αγροτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία. 

Αυτή είναι και η 3D απεικόνιση ενός Ψιττακόσαυρου (Psittacosaurous): 

Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Biology

Tags: