Hawking και Musk προειδοποιούν για τη στρατιωτική χρήση AI

Τεχνητή Νοημοσύνη και Στρατός θα είναι η καταστροφή μας
28 Ιουλίου 2015 07:15
Hawking και Musk προειδοποιούν για τη στρατιωτική χρήση AI

Σε μια επιστολή που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του International Joint Conference on Artificial Intelligence στο Buenos Aires της Αργεντινής και υπέγραψαν πάνω από 1.000 επιστήμονες και ερευνητές, μεταξύ των οποίων και οι Stephen Hawking και Elon Musk, προτείνεται απαγόρευση χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η επιστολή προειδοποιεί πως “η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων θα είναι εφικτή σε λίγα χρόνια, όχι δεκαετία και τα ρίσκα είναι πολλά. Τα αυτόνομα οπλικά συστήματα περιγράφονται ως η τρίτη επανάσταση μετά το μπαρούτι και τα πυρηνικά”. Οι επιστήμονες απαιτούν η “σκανδάλη” να βρίσκεται πάντα στα χέρια ενός ανθρώπου χειριστή, ο οποίος θα παίρνει τις αποφάσεις σκόπευσης και πυρ, αντί για προκαθορισμένα κριτήρια αυτόματης επιλογής στόχων.

Αν κάποια μεγάλη στρατιωτική δύναμη προχωρήσει στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ΤΝ, θα είναι αναπόφευκτη μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμού και το τέλος αυτής της τεχνολογικής τροχιάς είναι φανερό. Τα αυτόνομα όπλα θα είναι τα Kalashnikovs του αύριο”. Συνυπογράφοντες αυτής της επιστολής είναι ακόμα ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak, ο CEO της Google DeepMind Demis Hassabis, ο καθηγητής Noam Chomsky και ο Google Directo of Research Peter Norvig.