Μάλλον διέρρευσε η ημερομηνία κυκλοφορίας των νέων AMD Ryzen 7000 επεξεργαστών  

Προ των πυλών η νέα AM5 πλατφόρμα της AMD

Μάλλον διέρρευσε η ημερομηνία κυκλοφορίας των νέων AMD Ryzen 7000 επεξεργαστών

Έπειτα από μήνες έντονης φημολογίας, διαρροών και εικασιών, η AMD αποκάλυψε νέες πληροφορίες για τους άκρως αναμενομένους Ryzen 7000 επεξεργαστές της κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου της για την Computex 2022 στα τέλη του Μαΐου. Βέβαια, μια από τις σημαντικές λεπτομέρειες που δε μάθαμε είναι πότε θα κάνουν το ντεμπούτο τους οι νέοι αυτοί CPUs, φέρνοντας στο προσκήνιο τη νέα AM5 πλατφόρμα και τη Zen 4 αρχιτεκτονική.

Η μόνη επίσημη πληροφορία που είχε ανακοινώσει η AMD είναι πως οι Ryzen 7000 θα βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων το φθινόπωρο του 2022. Τώρα, μάλλον διέρρευσε ακριβώς και το «πότε». Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το Tom's Hardware, πριν μερικές ώρες έλαβε χώρα μια ειδική παρουσίαση στην Κίνα, με την ημερομηνία κυκλοφορίας των Ryzen 7000 να φαίνεται σε μια διαφάνεια.

Όπως μπορείτε να δείτε και από την εικόνα που ακολουθεί, η οποία αρχικά αναρτήθηκε στο Twitter από τον leaker @wxnod, το ντεμπούτο των επεξεργαστών φαίνεται πως είναι προγραμματισμένο για τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο τίτλος στο πάνω μέρος της διαφάνειας της παρουσίασης μεταφράζει σε «time to sell», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή θα είναι η κανονική ημερομηνία κυκλοφορίας για τους καταναλωτές και όχι κάποιο paper launch.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε επίσημα πως οι νέοι Ryzen 7000 θα είναι οι πρώτοι desktop επεξεργαστές του κόσμου με CPU πυρήνες των 5nm. Συγκεκριμένα, η AMD χρησιμοποιεί 5nm CPU chiplets για τους πυρήνες, ένα 6nm I/O die και θα ενσωματώνει για πρώτη φορά σε όλα της τα μοντέλα γραφικά RDNA 2 αρχιτεκτονικής. Συγχρόνως, θα έρχονται με διπλάσια L2 cache, με το μέγεθος να ανέρχεται πλέον σε 1MB ανά πυρήνα, ενώ η νέα αρχιτεκτονική προσφέρει 15% καλύτερη single-threaded απόδοση (όχι όμως μόνο μέσω του καλύτερου IPC), θα υποστηρίζει μόνο DDR5 μνήμες και εντυπωσιακή μέγιστη boost συχνότητα που θα ξεπερνά τα 5GHz.

Φυσικά, αυτή η μέγιστη συχνότητα θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έναν πυρήνα σε φόρτα εργασίας που το απαιτούν, όπως δηλαδή ισχύει και στους Zen 2 και Zen 3 επεξεργαστές. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η AMD δεν ξεκαθάρισε πόσο ακριβώς υψηλότερο θα είναι το IPC, με το "+15%" να προέρχεται και από το υψηλότερο IPC και από την υψηλότερη συχνότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι νέοι Ryzen 7000 επεξεργαστές θα υποστηρίζουν και επιπλέον instructions για επιτάχυνση AI διεργασιών, αν και η AMD δε μοιράστηκε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, το νέο AM5 socket που θα τους φιλοξενεί ανεβάζει την μέγιστη τροφοδοσία στα 170W, αύξηση της τάξεως των 28W σε σχέση με το μέγιστο των 142W του προηγούμενου socket.