Μπορεί μία και μόνο αλλαγή αλγορίθμου του Facebook να επηρεάσει τα πολιτικά μιας χώρας;

Προωθώντας ένα κόμμα
10 Ιουνίου 2022 10:46
Μπορεί μία και μόνο αλλαγή αλγορίθμου του Facebook να επηρεάσει τα πολιτικά μιας χώρας;

Μία νέα έρευνα ισχυρίζεται πως μία μόνο αλλαγή στον αλγόριθμο του Facebook το 2018, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της αλληλεπίδρασης για τις ομάδες των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, παρόλο που οι Δημοκρατικές ομάδες αναρτούσαν πιο συχνά περιεχόμενο. Η έρευνα που έφερε στο φως τα στοιχεία και δημοσιεύτηκε στο Research & Politics, συγκέντρωσε δεδομένα αλληλεπίδρασης χρηστών σε posts Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σε Facebook και Twitter μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Αυγούστου 2021.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως μέχρι το φθινόπωρο του 2018, αρκετούς μήνες μετά την ανακοίνωση της αλλαγής του αλγορίθμου από το Facebook, οι Ρεπουμπλικανοί είδαν σημαντική αύξηση της αλληλεπίδρασης στις σελίδες τους στο Facebook, κάτι που δε συνέβη στο Twitter.

Οι ερευνητές παραδέχονται πως χωρίς τον αλγόριθμο στα χέρια τους, είναι δύσκολο να πουν με σιγουριά πως αυτή η αλλαγή οφείλεται αποκλειστικά στην αλλαγή του Facebook. Ωστόσο χρονικά ταιριάζει αυτή η ξαφνική μεταβολή. Η αλλαγή στον αλγόριθμο έγινε τον Ιανουάριο του 2018 όταν το Facebook ανακοίνωσε μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που εμφάνιζε τα posts στο News Feed, με σκοπό να προσφέρει “κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με νόημα” (MSI).

Μπορούμε να πούμε πως υπήρχε αλλαγή, ειδικά στο Facebook και πως αυτή η αλλαγή επηρέασε ένα μεγάλο αριθμό Ρεπουμπλικανικών ομάδων. Μπορούμε επίσης να πούμε πως η χρονική περίοδος συμπίπτει με αυτό που είδαν άλλοι με τις αλλαγές του Facebook.

Η Meta χαρακτήρισε τα ευρήματα “παράλογα”, λέγοντας πως οι διαφορές μπορούν να αποδοθούν σε άλλους παράγοντες.

Δε συμπίπτει με αυτό που έκανε η MSI, δηλαδή τη μείωση του δημοσίου περιεχομένου όπως αυτό των πολιτικών κομμάτων στην πλατφόρμα. Η τάση εδώ αντιθέτως φαίνεται να συμπίπτει με έναν αποφασιστικό εκλογικό κύκλο και εφόσον οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ αυξάνονται με τις δεκαετίες, η ιδέα πως μία αλλαγή στον αλγόριθμο του Facebook μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι επιλέγουν να αλληλεπιδράσουν με τα πολιτικά κόμματα, είναι παράλογη.