Η NASA ζητά βοήθεια για την ανάπτυξη των next-gen διαστημικών στολών της

Και αναθέτει το εγχείρημα σε δύο εταιρίες
02 Ιουνίου 2022 11:57
Η NASA ζητά βοήθεια για την ανάπτυξη των next-gen διαστημικών στολών της

Φιλοδοξώντας να στείλει ξανά ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι το 2025 -χωρίς περαιτέρω αναβολές- μέσα από το Artemis πρόγραμμά της, η NASA ανακοίνωσε τώρα πως ανέθεσε την ανάπτυξη των επόμενης γενιάς διαστημικών στολών της σε δύο εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, την Axiom Space και την Collins Aerospace.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση από τη NASA, η οποία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα με το εγχείρημα. Ήδη η Artemis αποστολή έχει λάβει καθυστέρηση ενός χρόνου, αφού ο προηγούμενος στόχος ήταν το 2024. Μάλιστα, πολλαπλές αναφορές έχουν αποκαλύψει ότι η προσπάθεια της NASA να δημιουργήσει διαστημικές στολές επόμενης γενιάς ήταν αναποτελεσματική, αφού ήρθαν στην επιφάνεια πολλές τεχνικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις πολλών χρόνων. Κάπως έτσι φτάνουμε στο τώρα, αφού μετά από μια δεκαετία προσπαθειών, η NASA παραδίδει τα ηνία σε τρίτες εταιρίες.

Οι νέες αυτές στολές θα χρησιμοποιηθούν από τους μελλοντικούς αστροναύτες για δραστηριότητες εκτός σκάφους και για την διάσχιση της επιφάνειας της Σελήνης, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στην Artemis αποστολή, αφού η NASA θέλει οι αστροναύτες της να είναι εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες στολές που δε θα σταθούν εμπόδιο για την διεκπεραίωση των αποστολών της. Μάλιστα, δεν προορίζονται μόνο για σεληνιακή εξερεύνηση. Η NASA θέλει η νέα σειρά στολών της να είναι πολύ πιο ευέλικτες από τους προκατόχους τους, για να αντικαταστήσει και τις παλιές στολές που χρησιμοποιούνται τώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Περνώντας σε λεπτομέρειες σχετικά με τα συμβόλαια, αυτά είναι ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και δεν έχει αποκαλυφθεί το ποσό που θα λάβει η κάθε εταιρία. Το ποσό αυτό καλύπτει όλη τη διάρκεια των συμβάσεων, ενώ περιλαμβάνει τόσο το κόστος ανάπτυξης όσο και τις μελλοντικές αγορές των στολών για χρήση από τη NASA. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, ωστόσο, οι εταιρείες θα έχουν την επιλογή να τις χρησιμοποιήσουν και οι ίδιες τους για άλλους σκοπούς.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως τα κοστούμια προορίζονται για ένα πραγματικά ευρύ φάσμα σωματότυπων, από το 5ο εκατοστημόριο για τα θηλυκά έως το 95ο εκατοστημόριο για τα αρσενικά.