Η AMD θέλει να επαναπροσδιορίσει τα οικονομικά laptops με τους νέους APUs της

Αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της Computex 2022
23 Μαΐου 2022 13:04
Η AMD θέλει να επαναπροσδιορίσει τα οικονομικά laptops με τους νέους APUs της

Πέρα από τις νέες πληροφορίες για τους ολοκαίνουργιους Ryzen 7000 επεξεργαστές της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της για την Computex 2022, η AMD ανακοίνωσε και τους Mendocino. Πρόκειται για τους νέους της mobile APUs, οι οποίοι φιλοδοξούν να επαναπροσδιορίσουν τα πιο οικονομικά laptops της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τους Ryzen 6000 (Rembrandt) APUs της εταιρίας που στοχεύουν τα premium laptops, οι νέοι της Mendocino επεξεργαστές αφορούν τα μοντέλα με πιο προσιτές τιμές μεταξύ $399 και $699. Έτσι, αντί για Zen 3+ CPU πυρήνες, η AMD διατηρεί τα RDNA2 γραφικά, συνοδεύοντάς τα με CPU πυρήνες της Zen 2 μικροαρχιτεκτονικής. Εκμεταλλευόμενοι το 6nm "N6" process node της TSMC, οι εν λόγω επεξεργαστές μπορούν να προσφέρουν έως και 18% υψηλότερη «λογική πυκνότητα», διατηρώντας την κατανάλωση ενέργειας στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα Ryzen 5000 μοντέλα των 7nm. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της AMD, τα laptops με τους νέους Mendocino APUs θα είναι σε θέση να προσφέρουν πάνω από 10 ώρες διάρκεια ζωής μπαταρίας έπειτα από μια φόρτιση.

Βέβαια, σε αντίθεση με τα πιο premium Rembrandt μοντέλα που αγγίζουν μέχρι και τους 8 πυρήνες και τα 16 threads, οι νέοι αυτοί APUs αναμένεται να προσφέρουν έως και 4 Zen 2 πυρήνες με έως και 8 threads αντίστοιχα. Η AMD δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα specs, ούτε για την CPU ούτε για την GPU πλευρά των πραγμάτων, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να αποκαλυφθούν προσεχώς.

Συνολικά, η εταιρία έχει μεγάλα σχέδια για τα laptops με Ryzen επεξεργαστές, προβλέποντας πως στο υπόλοιπο του 2022 θα δούμε να έρχονται στα ράφια των καταστημάτων πάνω από 60 enterprise, 50 high-performance και 90 ultra-thin μοντέλα.