Νέες πληροφορίες για το AR/VR headset που ετοιμάζει η Apple

Το οποίο έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα
22 Μαΐου 2022 11:39
Νέες πληροφορίες για το AR/VR headset που ετοιμάζει η Apple

Εδώ και κυριολεκτικά χρόνια κάνουν το γύρο του διαδικτύου φήμες, εικασίες και προβλέψεις για το mixed reality headset που ετοιμάζει η Apple. Τώρα, το μέσο The Information έφερε στα φώτα της δημοσιότητας μερικές νέες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα της εταιρίας, αποκαλύπτοντας τι συμβαίνει τόσα χρόνια πίσω από τα παρασκήνια.

Ξεκινώντας, το ρεπορτάζ επισημαίνει πως η ανάπτυξη του AR/VR headset της Apple έχει περάσει από παρά πολλά σκαμπανεβάσματα. Σε κάποια φάση η εταιρία δεν είχε αποφασίσει αν ήθελε το προϊόν της να είναι ένα πιο ισχυρό headset, το οποίο για να λειτουργήσει θα χρειάζεται μια βάση στην οποία θα συνδέεται ή αν θα πρόκειται για μια ανεξάρτητη συσκευή που θα μπορεί να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. Αναφέρεται πως ο επικεφαλής του AR / VR στην Apple, Mike Rockwell, προτιμούσε την ισχυρότερη έκδοση, η οποία θα συνοδευόταν από ένα εξωτερικό base station. Μάλιστα, για αυτό το base station προοριζόταν ο επεξεργαστής που ετοίμαζε η εταιρία και τελικά πήρε σάρκα και οστά ως ο M1 Ultra που συνόδευσε τελικά διάφορα Mac μοντέλα.

Εν τέλει, τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας αποφάσισαν να ακολουθήσουν την δεύτερη οδό, κατευθύνοντας τους μηχανικούς του project να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε ένα αυτόνομο VR/AR headset. Όπως επισημαίνεται, η απόφαση αυτή είχε σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του headset, αφού ήδη τα πολλαπλά chips που χρειαζόταν η αρχική έκδοση βρισκόντουσαν υπό ανάπτυξη εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό σήμαινε πως ήταν σχεδόν αδύνατο η ομάδα να αρχίσει ξανά από το μηδέν και να σχεδιάσει ένα διαφορετικό chip που θα ήταν εξοπλισμένο για να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαραίτητες διεργασίες. Παράλληλα, άλλη μια πρόκληση που αντιμετώπισε η Apple ήταν η ενσωμάτωση 14 καμερών στο headset, μια φιλοδοξία που προκαλούσε πονοκεφάλους στους μηχανικούς του hardware και στους προγραμματιστές των απαραίτητων αλγορίθμων.

Τέλος, το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο διάσημος σχεδιαστής Jony Ive συνέχιζε να συμβουλεύει την Apple για τον σχεδιασμό του project, παρόλο που επίσημα είχε αποχωρήσει. Ο Ive προτιμούσε μια μπαταρία που ο χρήστης θα φορούσε, σε αντίθεση με άλλες υλοποιήσεις που η μπαταρία περιλαμβανόταν και βάραινε το ίδιο το headset. Τελικά δε γνωρίζουμε σε τι από τα δύο κατέληξε η Apple.

Για την ιστορία, πριν μερικές ημέρες το Bloomberg είχε δημοσιεύσει ένα σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα η Apple παρουσίασε το headset στα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου. Αυτό σημαίνει πως πλέον το εγχείρημα έφτασε ένα σημαντικό ορόσημο και μάλλον είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίσημη παρουσίασή του. Για την ώρα οι πιο πρόσφατες πληροφορίες κάνουν λόγο για κυκλοφορία ίσως το 2023.