Η AMD ετοιμάζει εργαλείο για αυτόματο overclocking μνημών RAM

Το οποίο αποκαλύφθηκε μέσα από μια νέα πατέντα
21 Μαΐου 2022 20:02
Η AMD ετοιμάζει εργαλείο για αυτόματο overclocking μνημών RAM

Η AMD φαίνεται πως θέλει να κάνει λίγο πιο απλές τις ζωές των hardware enthusiasts και έτσι σκοπεύει να αυτοματοποιήσει μια από τις πιο χρονοβόρες overclocking διαδικασίες τις οποίες μπορεί να κάνει κάποιος. Συγκεκριμένα, η εταιρία κατοχύρωσε μια νέα πατέντα, η οποία αποκαλύπτει μια εφαρμογή για αυτόματο overclocking των μνημών RAM. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ανεβάζει τις συχνότητες και να μειώνει τα timings των μνημών ενός συστήματος, δοκιμάζοντας αυτόματα αν οι ρυθμίσεις προκαλούν θέματα αστάθειας, αποθηκεύοντας στη συνέχεια ειδικά προφίλ για τον κάθε συγκεκριμένο υπολογιστή.

Για την ιστορία, το overclocking των DRAM είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, έχοντας γίνει αρκετά ευκολότερο τα τελευταία χρόνια, χάρη στα eXtreme Memory Profiles (XMP) τα οποία η Intel καθιέρωσε το 2007. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είναι αποθηκευμένες στο serial presence detect (SPD) chip του κάθε memory module και μπορούν να ενεργοποιηθούν σε πλατφόρμες που το υποστηρίζουν, για καλύτερη απόδοση μέσω ταχύτερων timings και χρονισμών.

Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις των κατασκευαστών και τα XMP προφίλ είναι συνήθως πολύ συντηρητικά και δεν είναι η καλύτερη λύση για αυτούς που θέλουν κάθε σταγόνα απόδοσης που μπορεί να προσφέρει ο υπολογιστής τους. Η νέα λύσης της AMD, λοιπόν, ενδέχεται να είναι μια πολύ καλή ενναλακτική, αφού υπόσχεται overclock που αγγίζει τα όρια του κάθε συστήματος ξεχωριστά και όχι κάτι γενικευμένο, με τους χρήστες να γλυτώνουν έτσι τον χρόνο, την εμπειρία και τις γνώσεις που απαιτούνται για το σύνθετο overclocking μνημών.

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως η πατέντα που καταχώρησε η AMD στις 19 Μαΐου, περιγράφει ένα σύστημα που πειράζει μόνο τις συχνότητες και τα timings, χωρίς να προσαρμόζει και τις τάσεις, αλλά ακόμη δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον τελικό τρόπο λειτουργίας τους. Ίσως να πρόκειται για κάποιο χαρακτηριστικό της επερχόμενης AM5 πλατφόρμας της εταιρίας, η οποία θα φιλοξενήσει τους Ryzen 7000 επεξεργαστές της, πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα θα μάθουμε περισσότερα σύντομα.