Ανακαλύφθηκε αράχνη που επιβιώνει στο νερό για περισσότερο από 30 λεπτά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ξεπερνά κάθε άλλη
15 Μαΐου 2022 11:39
Ανακαλύφθηκε αράχνη που επιβιώνει στο νερό για περισσότερο από 30 λεπτά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πολλά αμφίβια είδη κρύβονται στο νερό για να αποφύγουν θηρευτές, ωστόσο αυτή είναι μία ασυνήθιστη τακτική για μία αράχνη. Η απώλεια θερμότητας είναι απαγορευτική, καθώς και η έλλειψη αέρα, ενώ δεν μπορεί να τραφεί υποβρυχίως και επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικοί θηρευτές κάτω από το νερό. Τώρα όμως, ανακαλύφθηκε μία αράχνη στα τροπικά δάση της Κόστα Ρίκα, η οποία μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό για 32 λεπτά.

Η Trechalea extensa εντοπίστηκε από τους ερευνητές δίπλα σε ένα ρυάκι κοντά στον ποταμό Java. Όταν προσπάθησαν να τη συλλάβουν, η αράχνη βούτηξε στο νερό – κάτι που συνηθίζουν οι αράχνες για να αποφύγουν θηρευτές. Ωστόσο αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν πως αράχνη παρέμεινε σε 25 εκατοστά βάθος για παραπάνω από μισή ώρα. Οι ερευνητές κατάφεραν να τη συλλάβουν όταν ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, ενώ μπόρεσαν να την καταγράψουν και υποβρυχίως.

Για πολλά είδη, το να βραχούν και να κρυώσουν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την επιβίωσή τους όσο και το να αντιμετωπίσουν το θηρευτή τους. Η αράχνη Trechalea δεν ήταν γνωστό πως κρύβεται υποβρυχίως από απειλές και σίγουρα όχι για τόσο μεγάλο διάστημα. – Lindsey Swierk, βιολόγος του Binghampton University

Παρόλο που οι παρατηρήσεις για αυτό το είδος βασίζονται σε αυτήν τη μία και μοναδική αράχνη, η ειδική ικανότητά της φαίνεται να οφείλεται σε ένα “φιλμ” αέρα που περιβάλει όλο της το σώμα. Τα τριχίδια που καλύπτουν το σώμα της απωθούν το νερό, παράγοντας ένα είδος ασπίδας αέρα που την προστατεύει από τη θερμοκρασία του νερού και της δίνει την ικανότητα να αναπνέει.

Το πλαίσιο αέρα που την περιβάλει όταν είναι κάτω από το νερό φαίνεται να συγκρατείται από τα υδροφοβικά τριχίδια που καλύπτουν όλο το σώμα της. Είναι τόσο ολοκληρωμένο που η αράχνη φαίνεται λες και έχει βουτηχτεί σε ασήμι. Το φιλμ αυτό τη βοηθά να κρατά το νερό μακριά από τις αναπνευστικές διόδους μιας και αυτές οι αράχνες αναπνέουν αέρα, ενώ ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας από το παγωμένο νερό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ethology.