Νέες εικόνες από τις τεράστιες "γρατζουνιές" στην επιφάνεια του Άρη  

Τις κατέγραψε το Mars Express

Νέες εικόνες από τις τεράστιες "γρατζουνιές" στην επιφάνεια του Άρη

Νέες εικόνες που κατέγραψε το Mars Express orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), αποκαλύπτουν ένα μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό του Άρη με τεράστια λεπτομέρεια. Οι τεράστιες “γρατζουνιές” που φαίνονται στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη αποτελούν μέρος ενός γιγαντιαίου συστήματος ρηγμάτων που είναι γνωστό ως Tantalus Fossae.

Οι φωτογραφίες πέρα από την εκπληκτική τους λεπτομέρεια, αποκαλύπτουν και την τεράστια διάσταση των ρωγμών, οι οποίες έχουν στην πραγματικότητα βάθος 350 μέτρων και πλάτος 10 χιλιομέτρων, ενώ το μήκος τους ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα. Η φωτογραφία παράχθηκε από ένα ψηφιακό μοντέλο εδάφους χρησιμοποιώντας τη χρωματική παλέτα της High Resolutuon Stereo Camera του Mars Express. Μάλιστα τα χρώματα που βλέπετε στη φωτογραφία είναι τα φυσικά χρώματα του εδάφους, αυτό που θα έβλεπε ένας άνθρωπος δηλαδή αν κοιτούσε την τοποθεσία με τα μάτια του.

Σύμφωνα με την ESA η ανάλυση του εδάφους είναι 18 μέτρα ανά pixel. Η μακρά, στενή κατάθλιψη στην επιφάνεια ονομάζεται fossa και το Tantalus Fossae διατρέχει την ανατολική πλευρά του μεγαλύτερου αρχαίου Αρειανού ηφαιστείου γνωστό ως Alba Mons, με τις ηφαιστειακές ροές του να εκτείνονται για 1.350 χιλιόμετρα.

Το Tantalus Fossae είναι ένα παράδειγμα ενός χαρακτηριστικού μιας επιφάνειας γνωστό ως Γκράμπεν, μία γερμανική λέξη που περιγράφει την ανύψωση δύο παράλληλων ρωγμών προκαλώντας την κατάρρευση του εδάφους ανάμεσά τους. Ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό βρίσκεται και δυτικά του Alba Mons, γνωστό και ως Alba Fossae.

Οι εικόνες μάς αποκαλύπτουν πως αυτά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά δεν αναπτύχθηκαν όλα μαζί αλλά το ένα μετά το άλλο, οδηγώντας τα πολλές φορές να επικαλύπτονται. Το Mars Express βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη εδώ και 18 χρόνια, χαρτογραφώντας τα ορυκτά του, αναγνωρίζοντας τη σύνθεση και την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και εξερευνώντας πώς διάφορα φαινόμενα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του Άρη.