Οι υπόγειες "λίμνες" του Άρη γίνονται ακόμη πιο μυστηριώδεις

Μετρήσεις υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή...αλλά αυτό είναι αδύνατο
27 Ιουνίου 2021 12:22
Οι υπόγειες "λίμνες" του Άρη γίνονται ακόμη πιο μυστηριώδεις

Από το 2018 με χρήση ραντάρ, αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο δίκτυο υπόγειων “λιμνών” στον Άρη οι οποίες θα μπορούσαν να περιέχουν νερό σε υγρή μορφή. Μόνο που οι περιοχές αυτές έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσει να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή και για την ακρίβεια όποιο νερό έχει εντοπιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη υπάρχει σε μορφή πάγου.

Τώρα, μία νέα ανάλυση έρχεται να εμβαθύνει το μυστήριο, καθώς εντόπισε δεκάδες ακόμα περιοχές οι οποίες υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή αλλά είναι πολύ παγωμένες για να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτά τα σήματα είναι νερό σε υγρή μορφή ή όχι, αλλά φαίνεται να είναι πολύ πιο εκτεταμένα από ότι είχε βρει η αρχική έρευνα. Είτε το υγρό νερό είναι κάτι κοινό κάτω από την επιφάνεια του Νότιου Πόλου του Άρη, είτε αυτά τα σήματα μας δείχνουν κάτι άλλο. – Jeffrey Plaut, πλανητικός επιστήμονας, JPL, NASA

Ο εντοπισμός γίνεται με το Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS), το οποίο είναι ένα εξάρτημα του Mars Express orbiter που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το ραντάρ του MARSIS εξερευνά το υπέδαφος κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου του Άρη, οι οποίοι αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα και παγωμένο νερό. Γνωρίζοντας τη χρήση αυτής της τεχνολογίας από τη Γη, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά.

Κάποια υλικά αντανακλούν τα κύματα του ραντάρ καλύτερα από άλλα και το νερό σε υγρή μορφή είναι ένα από αυτά τα υλικά. Έτσι, όταν τα σήματα που έρχονται από το υπέδαφος είναι ισχυρότερα από αυτά που έρχονται από την επιφάνεια, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. - Graziella Caparelli, University of Southern Queensland

Από 44.000 μετρήσεις σε 15 χρόνια, έχουν βρεθεί δεκάδες εκτάσεις με υψηλή αντανάκλαση. Μερικές βρίσκονται μόλις ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια, όπου η θερμοκρασία εκτιμάται στους -63 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή αδύνατη. Έτσι, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους θέρμανση, ίσως από γεωθερμική δραστηριότητα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία όμως δείχνουν πως η ηφαιστειότητα του Άρη εντοπίζεται στον ισημερινό, όχι στους πόλους.

Τι είναι λοιπόν αυτές οι περιοχές υψηλής αντανακλαστικότητας στο Νότιο Πόλο του Άρη; Δε γνωρίζουμε ακόμα αλλά η ερευνητική ομάδα πιστεύει πως είναι πολύ δύσκολο να πρόκειται για νερό σε υγρή μορφή. Η χαρτογράφηση θα συνεχιστεί, καθώς ό,τι και αν το προκαλεί, φαίνεται πως είναι εκτεταμένο σε όλο το Νότιο Πόλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters.