Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να φλερτάρετε σύμφωνα με την επιστήμη

Υπάρχει κάτι που λειτουργεί για όλους
07 Μαΐου 2022 10:41
Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να φλερτάρετε σύμφωνα με την επιστήμη

Αμερικανοί και Νορβηγοί ερευνητές συνεργάστηκαν για να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες μέθοδοι λειτουργούν καλύτερα όσον αφορά το φλερτ και γιατί. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 415 άντρες και γυναίκες στη Νορβηγία και 577 στις ΗΠΑ. Βρήκαν λοιπόν πως το αποτελεσματικό φλερτ διαφέρει ανάλογα το φύλο και την ηλικία, ωστόσο υπάρχει μία τεχνική που λειτουργεί παντού και πάντα στις ετεροφυλικές σχέσεις.

Είτε ψάχνετε λοιπόν για μια περιπέτεια ή για ένα μακροπρόθεσμο ειδύλλιο, το χιούμορ είναι η καλύτερη στρατηγική. Και στα δύο φύλα, το να γελάς με τα αστεία του άλλου θεωρήθηκε μεγάλο πλεονέκτημα. Ειδικότερα για τους άντρες είναι η πιο χρήσιμη στρατηγική, ειδικά για αυτούς που ψάχνουν μακροπρόθεσμες σχέσεις. Όσον αφορά τις γυναίκες, ήταν σημαντικό να δείξουν στο υποψήφιο ταίρι τους πως είναι αστείος και ευχάριστος.

Η μελέτη έδειξε πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Νορβηγών, παρά το γεγονός πως οι δύο λαοί είναι πολύ διαφορετικοί όσον αφορά την σεξουαλική απελευθέρωση.

Βρέθηκε πως οι γυναίκες που ψάχνουν για μία περιπέτεια είναι σημαντικό να δείξουν την σεξουαλική τους διαθεσιμότητα, με το “sexy ντύσιμο” και τη “φυσική επαφή” να είναι οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές. Για τους άντρες ήταν πιο αποτελεσματικό να επιδεικνύουν γενναιοδωρία και δέσμευση μέσω μίας “ενδόμυχης συζήτησης” και “αφιέρωσης χρόνου”. Κάτι το οποίο όμως λειτουργεί στους άντρες και στην επιδίωξη μακροπρόθεσμων σχέσεων.

Η λεκτική επένδυση ή η προσοχή τους, όπως μία ελαφριά συζήτηση, κοπλιμέντα, απροσδόκητα σχόλια και μηνύματα, ακόμα κι αν δεν είναι μακροπρόθεσμα ή ενδόμυχα, δείχνουν μία συνεχόμενη (ακόμα και μικρή) επένδυση.

Το χιούμορ μπορεί να λειτουργεί για όλους, η πιο σημαντική ιδιότητα όμως για να ξεκινήσετε το φλερτ είναι το χαμόγελο και η επαφή των βλεμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως το να γελάσουν με ένα αστείο είναι αποτελεσματικό τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Οι ερευνητές υποπτεύονται πως οφείλεται στη δυσκολία να προσποιηθεί κάποιος σημάδια ευφυίας, δημιουργικότητας και ευχάριστης προσωπικότητας και αποτελεί ένα καλό δείκτη για ένα μελλοντικό ταίρι το οποίο θα έχει μία θετική επιρροή σε εμάς.

Η έρευνα παρέχει μεν μία ενδιαφέρουσα ματιά στις ετεροφυλικές σχέσεις, αλλά είναι σχετικά απλοϊκή και δε λαμβάνει υπόψη τις περίπλοκες διεργασίες του φλερτ που διαφοροποιούνται αρκετά στην εκάστοτε περίπτωση και στο φύλο, ενώ λαμβάνει υπόψη μόνο τους δυτικούς πολιτισμούς.

Οι διαφορές στην ηλικία, η θρησκεία, η προσωπική ελκυστικότητα και η προτίμηση σε βραχυπρόθεσμες σεξουαλικές σχέσεις είχαν μικρή ή καθόλου επίπτωση στο πόσο αποδοτικές ήταν οι τεχνικές φλερτ. Η δική μας προσωπικότητα είναι λιγότερο σχετική στον τρόπο που κρίνουμε το φλερτάρισμα των άλλων. Ωστόσο πιστεύουμε πως τα προσωπικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τον τρόπο του φλερτ που επιλέγουμε να κάνουμε οι ίδιοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psycology.

Tags: