Πρόστιμο $5.5 εκατομμύρια στην Nvidia για τις πωλήσεις GPUs σε miners κρυπτονομισμάτων

Χωρίς να αποκαλύπτει στους επενδυτές τι συμβαίνει
06 Μαΐου 2022 22:29
Πρόστιμο $5.5 εκατομμύρια στην Nvidia για τις πωλήσεις GPUs σε miners κρυπτονομισμάτων

Ένα τσουχτερό πρόστιμο ύψους 5.5 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η Nvidia, καθώς παραβίασε το νόμο και απέκρυψε τον αριθμό των καρτών γραφικών της που πουλήθηκαν σε miners κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (SEC) μόλις ανακοίνωσε το πρόστιμο και τον διακανονισμό του με την εταιρεία. Όπως τονίζει, η Nvidia παραπλάνησε τους επενδυτές, αναφέροντάς τους μια τεράστια ώθηση στα έσοδα που υποτίθεται πως σχετιζόταν με το «gaming», ωστόσο, στην πραγματικότητα, η επιτυχία αυτή βασιζόταν στην πολύ πιο ασταθής αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η Nvidia από την πλευρά της δεν παραδέχεται την αδικοπραγία ως μέρος του διακανονισμού, αλλά συμφώνησε να σταματήσει τυχόν παράνομες αποτυχίες αποκάλυψης πληροφοριών στους επενδυτές της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόστιμο αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Nvidia το 2018. Όπως τονίζει η SEC, η εταιρία κατέγραψε εκρηκτική άνοδο των πωλήσεών της, η οποία σχετιζόταν με το cypto mining που έγινε τρομερά δημοφιλές το 2017, όταν οι miners έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο Ethereum. Οι αναλυτές και οι επενδυτές της Nvidia προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον βαθμό στον οποίο τα gaming έσοδα της εταιρείας επηρεάστηκαν από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και ρωτούσαν τακτικά τα ανώτερα στελέχη σχετικά με αυτό.

Παρόλα αυτά, η Nvidia δεν συμπεριλάμβανε τις πωλήσεις που σχετίζονται με το mining ως παράγοντα επιτυχίας του gaming τμήματος. Εν τω μεταξύ, το mining αναφερόταν ως σημαντικός παράγοντας σε άλλες κατηγορίες, γεγονός που υπέδειξε στην SEC ότι η εταιρία ήταν σκόπιμα παραπλανητική. Μάλιστα, οι ανησυχίες των επενδυτών αποδείχθηκαν βάσιμες. Αναλυτικότερα, στα τέλη του 2018 η αγορά των κρυπτονομισμάτων πέρασε κάποια σκαμπανεβάσματα, κάτι που οδήγησε στη μείωση των τριμηνιαίων προβλέψεων κερδών της Nvidia κατά 500 εκατομμύρια δολάρια και σε μια μαζική αγωγή από τους επενδυτές.