Συμμαχία τεχνολογικών κολοσσών φέρνει το τέλος των passwords

Apple, Google και Microsoft
06 Μαΐου 2022 09:47
Συμμαχία τεχνολογικών κολοσσών φέρνει το τέλος των passwords

Τα passwords είναι πονοκέφαλος για όλους μας καθώς πρέπει να θυμόμαστε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικές υπηρεσίες, απαιτείται συχνά η αλλαγή τους και το να τους σημειώνουμε αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Υπάρχουν τρόποι πρόσβασης χωρίς χρήση κωδικών, δεν είναι όμως ακόμα διαδεδομένοι και δεν υποστηρίζονται παντού.

Τώρα, η Apple, η Google και η Microsoft σε μία κοινή προσπάθεια, θα επεκτείνουν την πρόσβαση χωρίς χρήση κωδικών με το standard που δημιούργησε η FIDO Alliance και το World Wide Web Consortium. Το νέο αυτό χαρακτηριστικό θα επιτρέψει στα websites και στις εφαρμογές να προσφέρουν αξιόπιστη, ασφαλή και εύκολη πρόσβαση χωρίς sign-in με κωδικό, σε χρήστες ανεξαρτήτως της συσκευής που χρησιμοποιούν ή της πλατφόρμας.

Ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυθεντικοποίηση χρήστη της FIDO για να συνδεθεί σε ένα website ή εφαρμογή ανεξαρτήτως της πλατφόρμας. Επιπλέον θα υπάρχει αυτοματοποιημένη πρόσβαση στα FIDO πιστοποιητικά σας χωρίς να χρειάζεται να προσθέτετε κάθε λογαριασμό κάθε φορά που αλλάζετε συσκευή.

Το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι η βιομετρική πιστοποίηση ή ένα PIN. Το νέο χαρακτηριστικό έχει σκοπό να καταστήσει τις phishing επιθέσεις ανούσιες, αφού δε θα υπάρχουν passwords για να σας αποσπάσουν οι hackers. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναμένεται να εφαρμόσουν το νέο χαρακτηριστικό την επόμενη χρονιά και θα το κάνουν διαθέσιμο μέσω μίας αναβάθμισης του λειτουργικού τους.