Έρχονται τα πρώτα USB καλώδια που θα μπορούν να αντέξουν φόρτιση των 240 Watt

Προ των πυλών η κυκλοφορία τους
05 Μαΐου 2022 14:12
Έρχονται τα πρώτα USB καλώδια που θα μπορούν να αντέξουν φόρτιση των 240 Watt

Πέρυσι τον Μάιο, το USB Implementers Forum (USB-IF) είχε ανακοινώσει πως τα next-gen USB-C καλώδια θα μπορούν να τροφοδοτήσουν τις συσκευές με πάνω από διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια, ανεβάζοντας το επίσημο όριο από τα 100W στα 240W, κάνοντας συγχρόνως και ένα σημαντικό άλμα στις ταχύτητες μεταφοράς. Αυτό αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλά προϊόντα, αφού σημαίνει ότι ακόμη και πανίσχυρα laptops θα μπορούν να φορτίζουν πλέον από τη USB-C θύρα τους, φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ το όνειρο του ενός καλώδιού για κάθε χρήση.

Τώρα, περίπου ένα χρόνο μετά, τα πρώτα επόμενης γενιάς USB-C 2.1 καλώδια ξεκίνησαν να εμφανίζονται. Συγκεκριμένα, η ολλανδική κατασκευάστρια Club3D πρόσθεσε στην επίσημη ιστοσελίδα της διάφορα νέα μοντέλα που μπορούν να αντέξουν την φόρτιση των 240 Watt και να μεταφέρουν δεδομένα με έως και 40Gbps, πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζεται μέχρι και 8K ανάλυσης βίντεο στα 60Hz, αν το καλώδιο χρησιμοποιηθεί για μεταφορά βίντεο σήματος.

Βέβαια, τα εν λόγω καλώδια δεν υπάρχουν ακόμη στα ράφια των καταστημάτων, αλλά όπως φαίνεται η στιγμή πλησιάζει. Αξίζει να σημειωθεί πως για την ώρα δεν υπάρχουν ούτε USB-C φορτιστές των 240W, ούτε συσκευές, οπότε σίγουρα έχουμε αρκετό ακόμη δρόμο να διανύσουμε.

Για την ιστορία, στο Mobile World Congress (MWC) 2022 η Oppo είχε ανακοινώσει τον 240W SuperVooc φορτιστή της, ο οποίος μπορεί να γεμίσει μια μπαταρία των 4500mAh σε μόλις εννέα λεπτά. Για την ώρα, το peak που έχουμε δει σε smartphones είναι το 11T Pro της Xiaomi στα 120W και το IQOO 7 της Vivo επίσης στα 120W.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» όσον αφορά τα νέα αυτά καλώδια, αφού δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα USB-C των 240W θα προσφέρουν και γρήγορες ταχύτητες. Για παράδειγμα το τριών μέτρων καλώδιο της Club3D έχει ταχύτητες…USB 2.0, αφού μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με μόλις 480Mbps.

Ευτυχώς, το USB Implementers Forum ζητά από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τα νέα της ξεκάθαρα λογότυπα, για να ξέρει ο καταναλωτής αν το καλώδιο του υποστηρίζει 240W, 40Gbps ή και τα δύο.

Tags: