Τεράστια ηλιακή έκλαμψη καταγράφηκε από τη NASA (ΕΙΚΟΝΑ)

Κατηγορίας Χ
05 Μαΐου 2022 10:21
Τεράστια ηλιακή έκλαμψη καταγράφηκε από τη NASA (ΕΙΚΟΝΑ)

Η NASA κατάφερε να καταγράψει μία πανίσχυρη ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Χ. Η έκλαμψη καταγράφηκε χάρη στο Solar Dynamics Observatory και εμφανίζεται στην κάτω αριστερά πλευρά του Ήλιου στην εικόνα που ακολουθεί.

Οι ηλιακές εκλάμψεις εκτοξεύουν τεράστιες ποσότητες φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων και κατηγοριοποιούνται από το Α έως το Χ στην ένταση των ακτίνων Χ που εκπέμπουν, με κάθε επίπεδο να έχει 10 φορές μεγαλύτερη ένταση από το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη κατηγοριοποιήθηκε ως X1.1 και είναι η δεύτερη έκλαμψη αυτής της έντασης που παράχθηκε από τον Ήλιο αυτήν την εβδομάδα, ενώ ήταν η τρίτη σε ισχύ για το 2022. Το άστρο μας είχε μία έκλαμψη Χ2.2 στις 19 Απριλίου και μία Χ1.3 στις 30 Μαρτίου.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας. Η επικίνδυνη ακτινοβολία μίας έκλαμψης δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα της Γης και να βλάψει τους ανθρώπους στο έδαφος, ωστόσο είναι αρκετά έντονη για να διαταράξει την ατμόσφαιρα στο επίπεδο που ταξιδεύουν τα σήματα επικοινωνίας και GPS.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν από το 1775 πως η δραστηριότητα του Ήλιου αυξάνεται και μειώνεται σε έναν 11ετή κύκλο. Τώρα βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία και η δραστηριότητα του Ήλιου αναμένεται να φτάσει το μέγιστό της το 2025 πριν ξεκινήσει να μειώνεται ξανά.