Νέα έρευνα δείχνει πως τα mobile apps “ψυχικής υγείας” εκμεταλλεύονται τους χρήστες

Και δε σέβονται τα προσωπικά τους δεδομένα
02 Μαΐου 2022 12:05
Νέα έρευνα δείχνει πως τα mobile apps “ψυχικής υγείας” εκμεταλλεύονται τους χρήστες

Όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήσαν ερευνητές της Mozilla, τα mobile applications “ψυχικής υγείας” για Android και iPhone έχουν πολύ χειρότερη προστασία για τα δεδομένα των χρηστών από τις περισσότερες άλλες κατηγορίες εφαρμογών, ενώ συγχρόνως και οι εφαρμογές με προσευχές έχουν πολύ χαμηλά στάνταρ ιδιωτικότητας.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο Jen Caltrider της Mozilla επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών ψυχικής υγείας και προσευχών είναι εξαιρετικά ανατριχιαστικές. Παρακολουθούν, μοιράζονται και εκμεταλλεύονται τις πιο προσωπικές σκέψεις και τα συναισθήματα των χρηστών, όπως η διάθεσή τους, η ψυχική τους κατάσταση και τα βιομετρικά τους δεδομένα.

Η ομάδα της Mozilla έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο 32 δημοφιλής εφαρμογές αυτή τη κατηγορίας. Από αυτές, οι 29 έλαβαν την προειδοποιητική ένδειξη “privacy not included”, κάτι που σημαίνει ότι διαπιστώθηκε πως δεν σέβονται την ιδιωτικότητα των δεδομένων των χρηστών.

Παρόλο που θεωρητικά οι εφαρμογές αυτές έχουν σχεδιαστεί για ευαίσθητα ζητήματα, όπως οι παθήσεις ψυχικής υγείας, συλλέγουν πάρα πολλά προσωπικά δεδομένα, έχοντας ασαφής πολιτικές απορρήτου. Συγχρόνως, οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές έχουν και κακές πρακτικές ασφαλείας, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν λογαριασμούς με αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, παρά το γεγονός ότι χειρίζονται βαθιά προσωπικά στοιχεία.

Οι εφαρμογές με τις χειρότερες πρακτικές, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Mozilla, είναι οι Better Help, Youper, Woebot, Better Stop Suicide, Pray.com και Talkspace. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως το AI chatbot Woebot, που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες και τις μοιράζεται για διαφημιστικούς σκοπούς.

Για την ιστορία, η συγκεκριμένη κατηγορία εφαρμογών γνώρισε πολύ μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι παραδοσιακές διαπροσωπικές συνεδρίες με ψυχολόγους έγιναν πιο περιζήτητες, αλλά και πιο δυσπρόσιτες από ποτέ.

Tags: