Oceanix: Η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου φτιάχνεται για ένα δυστοπικό μέλλον (BINTEO+ΦΩΤΟ)

Αυτό είναι το σχέδιο της Νότιας Κορέας για να αντιμετωπίσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας
30 Απριλίου 2022 11:14
Oceanix: Η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου φτιάχνεται για ένα δυστοπικό μέλλον (BINTEO+ΦΩΤΟ)

Η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου αφότου πήρε το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της στην ακτή του Μπουσάν, όπως ανακοίνωσε το Bjarke Ingels Group που ανέλαβε το project. 

Ο λόγος για το "OCEANIX" όπως ονομάζεται το άκρως φιλόδοξο project που έχει ως στόχο να δώσει απάντηση στον κίνδυνο που διατρέχουν να βυθιστούν οι παραθαλάσσιες πόλεις της Νότιας Κορέας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά και στην ταχεία αύξηση του πληθυσμού γύρω από αυτές. 

Αυτό είναι το μεγαλόπνοο σχέδιο της Νότιας Κορέας για να αντιμετωπίσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θυμίζει βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά τελικά γίνεται πραγματικότητα, τρία χρόνια περίπου μετά την ανακοίνωσή του. Μάλιστα, η OCEANIX έδωσε στη δημοσιότητα και νέες φωτογραφίες από τις μακέτες που προσφέρουν μια άκρως εντυπωσιακή και φουτουριστική απεικόνιση του τελικού αποτελέσματος. 

Η πλωτή πόλη ουσιαστικά αποτελείται από πολλές πλατφόρμες συνολικής έκτασης 15.5 στρεμμάτων που συνδέονται με γέφυρες και θα μπορούν να φιλοξενούν περίπου 12.000 άτομα. Το κόστος κατασκευής της θα φτάσει τα $200 εκατ. δολάρια και αναμένεται να παραδοθεί το 2025, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πόσο θα κοστίζει για να μένει κανείς εκεί ή πόσο θα είναι το ενοίκιο για ένα σπίτι. Έχει σχεδιαστεί έτσι όμως ούτως ώστε να επεκταθεί με ευκολία και να φιλοξενεί μέχρι και 100.000 κατοίκους

Η ασφάλεια και η βιωσιμότητα ήταν δύο βασικοί άξονες του έργου και η πλωτή αρχιτεκτονική του έχει σχεδιαστεί για να αντέχει όλους τους τύπους φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων τυφώνων κατηγορίας 5, ενώ μπορεί να παράγει τη δική του ενέργεια, τροφή και πόσιμο νερό.

Δείτε φωτογραφίες