Ο Mark Zuckerberg θέλει να ρίξει πολλά δισεκατομμύρια στο metaverse, αλλά…

Οι επενδυτές μάλλον έχουν αντίθετη άποψη
28 Απριλίου 2022 12:34
Ο Mark Zuckerberg θέλει να ρίξει πολλά δισεκατομμύρια στο metaverse, αλλά…

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Mark Zuckerberg έστρεψε πάνω του όλα τα βλέμματα, όταν ανακοίνωσε πως το Facebook θα αλλάξει όνομα σε Meta, συμβολίζοντας τις προσπάθειες της εταιρίας να αναπτύξει και να καθιερώσει το δικό της metaverse. Μάλιστα, ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρίας είχε ξεκαθαρίσει πως το εγχείρημα αυτό θα ήταν αρκετά ακριβό, με το κόστος να κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τώρα, περίπου έξι μήνες μετά, η μετοχή της Meta έχει κοκκινήσει για καλά, αφού οι επενδυτές φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί από τη νέα αυτή στρατηγική και το Metaverse.

Ο Mark Zuckerberg αναγκάστηκε, λοιπόν, να αλλάξει στάση και στο πλαίσιο της αποκάλυψης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας του για το πιο πρόσφατο τρίμηνο, τόνισε πως η Meta “θα μειώσει τον ρυθμό μερικών εκ των επενδύσεών της” εξαιτίας των «τρεχόντων επιπέδων ανάπτυξής της».

Ποια είναι αυτά τα επίπεδα; Σύμφωνα με τα στατιστικά που μόλις έγινα διαθέσιμα, τα κέρδη της Meta για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μειωμένα κατά 21% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Από την άλλη, τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τότε που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο πριν από μια δεκαετία. Συνεπώς, το εύρος των δαπανών-στόχων της Meta για το 2022 μειώθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως η εταιρία θα σταματήσει να επενδύει στο metaverse. Ο Mark Zuckerberg έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως πιστεύει ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που στο μέλλον θα ξεπεράσει μέχρι και το mobile internet. Έτσι, το Reality Labs τμήμα της Meta, το οποίο ευθύνεται μεταξύ άλλων για τα Quest VR headsets και διάφορα AR προϊόντα, εξακολουθεί να απασχολεί περίπου 17,000 υπαλλήλους και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έχασε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, οι επενδυτές του Meta δεν έχουν ξετρελαθεί με αυτό, αφού η μετοχή της εταιρίας έχει πέσει σχεδόν 50% το τελευταία εξάμηνο, διαγράφοντας την ανάπτυξη των τελευταίων πέντε χρόνων. Το αν τελικά το πείραμα του Zuckerberg θα αποδώσει καρπούς θα το δείξει μόνο ο χρόνος.