Δείτε τα βουνά του Πλούτωνα

Στην πρώτη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης της NASA
16 Ιουλίου 2015 07:13
Δείτε τα βουνά του Πλούτωνα

Το διαστημικό όχημα New Horizons ολοκλήρωσε το πέρασμα του από τον Πλούτωνα και μετέδωσε τις πρώτες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης πίσω στη Γη. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία, ενώ αναμένονται περισσότερες την Παρασκευή.

Ο μικρός αριθμός κρατήρων από προσκρούσεις στην επιφάνεια, οδηγεί τους επιστήμονες να πιστέψουν πως ο Πλούτωνας είναι σχετικά νέος πλανήτης, ενώ τα βουνά φαίνεται να έχουν ύψος 3.350 μέτρων και να αποτελούνται από κάποιο μίγμα βράχου και πάγου. Υπολογίζεται πως σχηματίστηκαν πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και είναι πιθανό να μεγαλώνουν, φαινόμενο που συναντάται και σε άλλους παγωμένους πλανήτες, ενεργούς γεωλογικά λόγω ουράνιων σωμάτων σε τροχιά, όπως δορυφόροι.

Ανακοινώθηκε επίσης πως η περιοχή με το σχήμα καρδιάς, θα ονομαστεί Tombaugh Regio, τιμώντας τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον Πλούτωνα, τον Clyde Tombaugh. Η NASA θα περάσει τους υπόλοιπους 16 μήνες αναλύοντας τα δεδομένα που πήραν από το New Horizons. Εσείς μπορείτε να απολαύσετε την πιο κοντινή φωτογραφία που έχει καταφέρει να τραβήξει ο άνθρωπος από τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, παρακάτω. Επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τους δορυφόρους του Πλούτωνα, Χάρων και Ύδρα.