Πρώην επικεφαλής Reddit: “Μακάρι ο κόσμος να σταματούσε να τσακώνεται στο internet”

Τα λέει “έξω απ’ τα δόντια” για την κίνηση του Elon Musk
16 Απριλίου 2022 17:32
Πρώην επικεφαλής Reddit: “Μακάρι ο κόσμος να σταματούσε να τσακώνεται στο internet”

Η πρόταση του Elon Musk να εξαγοράσει το Twitter, όπως επισημαίνει ο ίδιος για να βοηθήσει την πλατφόρμα να πετύχει πραγματική ελευθερία λόγου, έχει αποτελέσει αφορμή για πολλές διαδικτυακές συζητήσεις, με άλλους να τάσσονται υπέρ και άλλους κατά.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, θέση πήρε και ο πρώην επικεφαλής του Reddit. Συγκεκριμένα, ο Yishan Wong, ο οποίος ήταν ο CEO της πασίγνωστη ιστοσελίδας συγκέντρωσης ειδήσεων, περιεχομένου και συζήτησης προειδοποίησε τον Elon πως δεν ξέρει που πάει να μπλέξει, τονίζοντας:

Νομίζω ότι αν ο Elon αναλάβει το Twitter, θα βρεθεί σε έναν “κόσμο γεμάτο πόνο”. Δεν έχει ιδέα.

Αναλυτικότερα, ο Wong έκανε μια σειρά από tweets στα οποία προσπαθεί να εξηγήσει τι συνέβη στην κουλτούρα του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, λοιπόν, εξήγησε τι προηγήθηκε τα πρώτα χρόνια:

Υπάρχει αυτή η παλιά κουλτούρα του διαδικτύου, περίπου από το Web 1.0 (δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας του '90) και στις αρχές του Web 2.0, πριν από το Facebook (δηλαδή πριν από το 2005), που βασιζόταν πάρα πολύ ισχυρά στην ελευθερία του λόγου.

Αυτή η ιδέα για την ελευθερία του λόγου προέκυψε από μια κουλτούρα της Αμερικής, όταν στα τέλη της δεκαετίας του '90, οι άνθρωποι που ενδιαφερόντουσαν κυρίως για λογοκρισία ήταν οι συντηρητικοί θρησκευόμενοι. Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι προσπαθούσαν να απαγορεύσουν το πορνό (ή οποιονδήποτε άλλο φανταστικό ηθικό εκφυλισμό) στο διαδίκτυο.

Πολλοί απ’ τους παλαιότερους τεχνολογικούς ηγέτες (όπως ο Elon Musk, ο Marc Andreessen, κ.α., οι GenXers βασικά) έχουν μεγαλώσει με αυτό το διαδίκτυο. Για αυτούς, το διαδίκτυο αντιπροσώπευε την ελευθερία, ένα νέο σύνορο, μια άνθηση του ανθρώπινου πνεύματος και μια αισιοδοξία ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να γεννήσει μια νέα χρυσή εποχή της ανθρωπότητας.

Κι εγώ το πιστεύω αυτό.

Αλλά, υπήρξα και επικεφαλής του Reddit.

Κάπως έτσι, ο Wong έφτασε στο τώρα, καταλήγοντας στο τι σημαίνει πλέον η ελευθερία του λόγου:

Το Reddit γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια του «παλιού διαδικτύου», όταν η ελευθερία του λόγου σήμαινε «απελευθέρωση από τους θρησκευόμενους συντηρητικούς που προσπαθούσαν να καταργήσουν το πορνό και μερικές φορές τα first-person shooters». Έτσι, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτό το ιδανικό.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει σχέση με το τι είναι η ελευθερία του λόγου σήμερα.

Δεν είναι ότι αυτό το ιδανικό δεν ισχύει πλέον (ισχύει), είναι ότι τα πρακτικά ζητήματα γύρω από την τήρηση αυτής της αρχής είναι διαφορετικά, επειδή ο κόσμος έχει αλλάξει.

Το διαδίκτυο δεν είναι ένα «σύνορο», όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάνε «για να είναι ελεύθεροι», είναι εκεί όπου βρίσκεται πλέον ολόκληρος ο κόσμος και κάθε πολιτισμικός πόλεμος διεξάγεται σε αυτό.

Είναι το ΚΥΡΙΟ πεδίο μάχης για τους πολιτιστικούς μας πολέμους.

Αυτό σημαίνει ότι το να υποστηρίζεις την ελευθερία του λόγου δεν έχει να κάνει με το να αντιστέκεσαι ενάντια σε κάποιους θρησκευόμενους συντηρητικούς που πιέζουν να αφαιρεθούν τα βιβλία της Judy Blume από τη βιβλιοθήκη, σημαίνει ότι αντιστέκεσαι σε ΟΛΟΥΣ, επειδή κάθε πλευρά προσπαθεί να αφαιρέσει την ελευθερία του λόγου της άλλη πλευράς.

Ο Wong αναφέρθηκε σε διάφορα σύγχρονα πολιτικά θέματα, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο μεγάλο thread που έκανε στο Twitter, ωστόσο μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί, ή τουλάχιστον τα περισσότερα στελέχη και οι προγραμματιστές, δε θέλουν να επιβλέπουν τους χρήστες και τις κακές συμπεριφορές τους. Αντιθέτως, η πραγματική τους επιθυμία είναι να φτιάχνουν ενδιαφέροντα πράγματα.

Τώρα θα αποκαλύψω τη θεσμική προκατάληψη κάθε μεγάλου κοινωνικού δικτύου (δηλαδή του Facebook, του Twitter, του Reddit κ.α.):

Είστε έτοιμοι; Αυτή είναι…

Θα ήθελαν εσείς, οι χρήστες, να σταματήσετε να τσακώνεστε για ηλίθια πράγματα και να προκαλείτε δράμα, ώστε να περνούν το χρόνο τους φτιάχνοντας περισσότερα χαρακτηριστικά και να μη χρειάζεται να ασχολούνται με τις ηλίθιες μικρές διαμάχες σας.

Αυτό είναι όλο.

Ο πρώην επικεφαλής του Reddit, λοιπόν, θα ήθελε ο κόσμος να σταματήσει να τσακώνεται διαρκώς στο internet και προειδοποίησε τον Elon Musk για το που πάει να μπλέξει.

Σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε αναλυτικότερα τις σκέψεις του, το σχετικό Twitter thread ακολουθεί παρακάτω.